Johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) varoittaa viettämästä vappua normaaliin tapaan huolimatta siitä, että Suomen koronatilanne on nyt parantumaan päin.

Hän myöntää, että tällä hetkellä tilanne näyttää tapausmäärien valossa hyvältä, mutta toteaa samaan hengenvetoon, että normaalia vappua ei suomalaisille ole luvassa.

– Emme voi vielä taata sitä millään tavalla, että vappuna olisi tilanne niin hyvä epidemian leviämisen riskien suhteen, että olisi viisasta lähteä viettämään vappua niin kuin normaalioloissa, Salminen sanoi koronatiedotustilaisuudessa tänään.

– Se kyllä olisi valtava riski suoraan sanoen sille, että meillä olisi sen jälkeen aikamoinen epidemiapiikki.

Salmisen mukaan vappua täytyy viettää Suomessa hiukan samaan tapaan kuin viime vuonnakin. Jos jaksetaan vielä tämä vappu, ehkä ensi vuonna olisi helpompaa, hän toteaa.

Salmisen mukaan vappu vaikuttaa erityisesti siihen, millaiseksi koronatilanne Suomessa kesällä muotoutuu. Sekä mallinnuksen että kokemuksen perusteella on Salmisen mukaan selvää, että jos juuri ennen kesää tulee valtavan korkea ilmaantuvuus, ”ollaan koko kesä siinä epidemiasuossa”.

– Tätä varmaan kukaan ei toivo tai halua.

Lue myös: