Pohjois-Suomen alueellisessa valmiustoimikunnassa vieraillut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen arvioi, että koronapandemian loppu on näköpiirissä.

Asiasta kertoo Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tiedotteessaan.

”Todennäköisyys sairaalakuormituksen kasvulle on vähentynyt. Johtopäätöksiä Suomen rajoituspäätösten tarpeellisuudesta voidaan johtaja Salmisen mukaan tehdä kahden viikon kuluessa”, tiedotteessa todetaan.

”Rokotuskattavuus kasvaa nyt Suomessa jopa noin 800 000 annoksen viikkovauhtia. Riskiryhmillä rokotuskattavuus on jo korkea. Pandemian loppuminen on selvästi jo näköpiirissä, professori Mika Salminen totesi”, tiedote myös kertoo.

Salmisen valmiustoimikunnalle antaman katsauksen mukaan pandemia on jo kääntynyt selvään laskuun monessa maassa, muun muassa Isossa-Britanniassa, Espanjassa ja Irlannissa.

”Suuri osa väestöstä saa taudin lievänä kevään 2022 aikana.”

”Yhteenvetona THL arvioi, että suuri osa väestöstä saa taudin lievänä kevään 2022 aikana. Kesään mennessä tauti laantuu. Syystalvella 2022 ilmaantuvuus voi arvion mukaan lähteä kasvuun, mutta ennuste riippuu kulloisenkin variantin ominaisuuksista”, avin tiedotteessa todetaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge arvioi viikonloppuna, että Eurooppa voi olla siirtymässä kohti koronapandemian loppuvaihetta. Salminen piti Yle Uutisten haastattelussa samankaltaista kehityskulkua mahdollisena.