Lieväoireisetkin lapset tulee testata koronaviruksen varalta, jotta uudet tautitapaukset löydetään mahdollisimman varhain ja mahdolliset tartuntaketjut ja altistumiset saadaan kuriin. Tätä Suomen koronastrategian perusperiaatetta painotti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen torstain tiedotustilaisuudessa.

Hän myönsi, että päiväkotilapsille tyypilliset talven influenssakierteet ovat haaste strategian toteuttamiselle ja tiukalle testausohjeelle. Haaste se on myös työelämälle, koska pikkulapsen poissaolo päiväkodista tarkoittaa myös vanhemman poissaoloa töistä.

– Haaste totta kai on, että syksyllä ja talvella ihan tavanomaisten hengitystieinfektioiden määrä nousee. Koronaan sopivia oireita tulee olemaan enemmän, ja tämä korostuu erityisesti pienillä lapsilla, joilla on talven aikana tyypillisesti useita hengitystieinfektioita, ja jatkuvasti joudutaan arvioimaan, onko lapsi siinä kunnossa että voi mennä päivähoitoon tai kouluun, Puumalainen sanoi Uudelle Suomelle.

Puumalainen korosti, että yleisohje on infektiotyypistä riippumatta se, että sairasta lasta ei viedä päivähoitoon.

Entä milloin ja millä ehdoilla lievistä flunssaoireista kärsinyt lapsi voi nyt korona-aikana palata päivähoitoon?

– Päivähoitoon voi palata sitten, kun tauti on lieventymässä ja tartuntariski muihin on pienentymässä, Puumalainen kertoo.

THL:n ohjeissa lapsiperheille todetaan, että päiväkotiin voi mennä lievistä oireista huolimatta ”mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä”. Koronatestin tuloksen valmistumista odotellessa päiväkotiin menoa on vältettävä, samoin luonnollisesti, jos tuore testi on positiivinen.

Ohje on johtanut väärinkäsitykseen: osa päiväkodeista ja kouluista on vaatinut perheiltä todistusta negatiivisesta testituloksesta ennen päivähoitoon tai kouluun paluuta. Tällöin esimerkiksi kertaalleen koronapositiiviseksi todetun ja eristyksissä taudin kärsineen lapsen täytyisi mennä uudelleen testiin vain saadakseen todistuksen negatiivisesta tuloksesta.

Ministeriö ilmoitti vaatimuksen ohjeistuksen vastaiseksi jo keskiviikkona, ja Puumalainen vahvistaa nyt asian.

– Päivähoidolla tai koululla ei ole toimivaltuuksia pyytää tai vaatia testitodistuksia. Se on kunkin henkilön tai perheen luottamuksellista terveystietoa, se ei voi olla vaatimus kouluun [tai päiväkotiin] menolle, Puumalainen sanoo.

Selkeät uudet infektiot testattava, ei toistuvia testejä flunssakierteessä

THL:n verkkosivujen ohjeissa todetaan myös, että jos oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, tulee hakeutua uuteen testiin. Puumalainen korosti tiedotustilaisuudessa kuitenkin nimenomaan ”selkeiden uusien infektioiden” testaamista.

Hänen mukaansa annettua ohjeistusta täytyy vielä miettiä asiantuntijoiden kesken.

– Ei ole tarkoituksenmukaista, että testiin hakeudutaan, jos lapsella on tyypillinen infektiokierre-tyyppinen tilanne, jossa nuhaa ja yskää ja hengitystieoireita voi olla viikkoja tai kuukausia talven aikana. Eli ei toistuvaa testausta tällaisissa tilanteissa, Puumalainen sanoi.

– Mutta jos on selkeä uusi, akuutti infektio, joka voi olla koronaa, tällöin on Suomen testausstrategian mukaan aiheellista testi ottaa.

Puumalaisen mukaan lapsilla on rooli epidemian leviämisessä, vaikka se onkin aikuisten roolia pienempi, ja tämän takia myös lasten infektiot on välttämätöntä testata herkästi. Jotta tämä ei pysyvästi ruuhkauta testausjärjestelmää, on Puumalaisen mukaan tärkeää saada nostettua sekä testauskapasiteettia että näytteiden analysointikykyä.

Toimialajohtaja Juha Jolkkonen Helsingin kaupungilta kertoi infossa, että Helsingissä todetuista noin 2800 tartunnasta noin 180 on ollut alaikäisillä. Joukossa on niin ala- kuin yläkoululaisia.

– Määrät ovat pieniä, mutta ne eivät ole olemattomia.

Jolkkosen mukaan Helsinki kuten muutkin toimijat pyrkivät kaikin keinoin nostamaan testauskapasiteettia, ”että tarpeisiin pystytään vastaamaan”.