Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen varoitti torstaina koronakatsauksessa suomalaisia tartuntariskistä joululahjaostoksia tehtäessä.

Häneltä kysyttiin, ennakoivatko viranomaiset tartuntariskin kasvavan joulunpyhinä perheiden kokoontuessa. Puumalainen arvioi, että itse pyhät ovat melko rauhallisia ja ihmiset pitäytyvät lähipiirissään, kuten viranomaiset ovat toivoneet.

– Olen huolissani kahdesta asiasta: toinen on tämä joulua edeltävä lahjojen ostaminen, joka on positiivinen asia, mutta siinä syntyy helposti paljon kontakteja. Tässä yhteydessä sanoisin, että kannattaa niitä ruuhkia välttää mahdollisimman tehokkaasti. Ja onhan se verkko-ostaminenkin mahdollista, ylilääkäri sanoi.

Toinen huolenaihe on uusivuosi.

– Silloinkin meidän pitäisi malttaa mielemme ja pyrkiä juhlimaan vuoden vaihtumista enemmän kotioloissa ja jättää sekä ilotulitusten järjestäminen että kaikkinainen julkinen juhliminen pois.

STM:n ja THL:n epidemiologisen tilannekatsauksen mukaan Suomen koronatilanteesta kuuluu sekä hyvää että huonoa, vaikka yleistilanne onkin yhä huolestuttava. Koronavirustartuntoja todetaan Suomessa edelleen paljon, ja tauti leviää eri-ikäisten ihmisten keskuudessa joka puolella Suomea.

”Erittäin huolestuttavaa on, että tartuntoja on yhä enemmän vanhemmissa ikäluokissa ja että sairaalahoitoa tarvitsevia potilaita on selvästi aiempaa enemmän”, katsauksen tiedotteessa todetaan.

Myönteistä on, että yli kuukauden jatkunut koronatapausten määrän voimakas kasvu ja sen myötä tapausilmaantuvuus ovat hieman tasoittuneet viimeisen kolmen viikon aikana. Viikolla 50 (7.12.-13.12.) tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 2894 uutta tapausta, mikä on 112 vähemmän kuin viime viikolla. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 52 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun edellisellä viikolla se oli 54 tapausta.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi, että kasvun rauhoittuminen näkyy myös sairaanhoitopiirien ilmaantuvuusluvuissa, joita esittävässä graafissa ”useimmat nuolet ovat nyt vihreitä”.

– Eli ne ovat kääntyneet alentuvaan suuntaan. Poikkeuksena on Varsinais-Suomi, jossa on kohtalaisen vaikea tilanne tällä hetkellä.

Myös arvioitu tartuttavuusluku eli R-luku on laskenut, ja se oli viikolla 50 valtakunnallisesti 0,85-1,05.

– Eli [epidemian] kiihtyvä kasvu on rauhoittunut, Voipio-Pulkki selvensi lukua.

Hän varoitti vasta tulevien viikkojen kertovan, onko tämä kehitys pysyvää.

Alueiden viime viikkoina käynnistämien voimakkaiden suositusten ja rajoitustoimien vaikutukset esimerkiksi sairaalahoidon tarpeeseen aletaan nähdä vasta muutaman viikon viiveellä. Viikolla 50 havaittiin kuitenkin ”jo merkkejä siitä, että suositukset ja rajoitukset vähentävät joukkoaltistumisia esimerkiksi harrastustoiminnassa, ravitsemisliikkeissä ja yleisötapahtumissa”.

Sairaalahoidon tarve on tällä hetkellä valtakunnallisesti ylittänyt kevään luvut, mutta tilanne on siinä mielessä helpompi, että koronapotilaat jakaantuvat nyt tasaisemmin koko maahan. Sairaalahoidossa on covid-taudin vuoksi keskiviikon tietojen mukaan yhteensä 269 ihmistä, joista 34 tehohoidossa.

Suomessa on 16.12. mennessä todettu kaikkiaan 31 870 tautitapausta ja tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 472. Taudista parantuneita arvioidaan olevan noin 22 500, mikä on noin 70 % kaikista todetuista tartuntatapauksista.