Koronapandemia voi lisätä antibioottiresistenssiä, varoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), jonka mukaan antibioottiresistenssi on jäänyt monilta osin koronakriisin jalkoihin, "vaikka sekin on edelleen kiireellistä huomiota ja toimia vaativa maailmanlaajuinen kriisi”.

– Näin voi käydä, jos antibiootteja käytetään tarkoituksettomasti koronavirusinfektiota sairastaville potilaille tai jos sairaalakäyntien lisääntyessä sairaalahoitoon liittyvät moniresistenttien bakteerien aiheuttamat infektiot lisääntyvät. Resistenssin seurannasta on tullut koronapandemian myötä entistä tärkeämpää, THL:n erikoistutkija Kati Räisänen sanoo tiedotteessa.

Suomessa antibioottiresistenssin tilanne on THL:n mukaan edelleen hyvä muuhun Eurooppaan verrattuna, mutta resistenssin seuranta on erityisen tärkeää koronapandemian aikana.

Seurantaraporttien mukaan hyvästä tilanteesta huolimatta useille eri antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrä lisääntyy myös Suomessa. Tällaisia bakeetereja ovat (ESBL) Escherichia coli, CRE- ja CPE-enterobakteerit ja VRE-bakteerit.

Ensin mainittu aiheuttaa esimerkiksi virtsatieinfektioita, CPE aiheuttaa hankalasti hoidettavia infektioita esimerkiksi tehohoitopotilailla ja VRE aiheuttaa infektioita potilailla, joiden puolustuskyky on erityisen heikentynyt.

Euroopassa VRE-bakteerien yleistyminen jatkuu huolestuttavasti. THL:n mukaan vuonna 2019 VRE-bakteerien osuus oli 18,3 prosenttia, kun vuonna 2015 sen osuus oli 10,5 prosenttia. Suomessa vuonna 2018 havaittu VRE-bakteerin lisääntyminen pysähtyi vuonna 2019.

– Vaikka Suomen antibioottiresistenssitilanne on edelleen eurooppalaisittain hyvällä tasolla, myös meidän on oltava valppaana ja seurattava tilannetta tarkasti. Tilanne voi muuttua nopeastikin, jos ehkäisy- ja torjuntatoimet eivät ole riittäviä, Räisänen toteaa.

Karbapeneemeille vastustuskykyisiä CRE- ja CPE-enterobakteereita löydetään Suomessa vuosittain vähän, mutta määrä on ollut viime vuosina kasvava ja myös niiden aiheuttamia hoitolaitosryppäitä havaitaan useammin.

Laajakirjoisia beetalaktamaaseja tuottavien (ESBL) Escherichia coli -bakteerien osuudet ovat olleet pitkään kasvussa Suomessa ja kasvu jatkuu THL:n mukaan edelleen.

– Miesten virtsanäytteistä todettujen ESBL E. coli -bakteerien osuus oli viime vuonna 7,2 prosenttia, kun vuonna 2018 osuus oli 6,7 prosenttia. Naisten virtsanäytteissä vastaava luku oli vuonna 2019 3,1 prosenttia ja vuonna 2018 2,9 prosenttia, THL:n tiedotteessa todetaan.

Myös ESBL:a tuottavat Klebsiella pneumoniae -bakteerien osuudet ovat kasvaneet selvästi. Vuonna 2019 näiden bakteerien osuus verinäytteissä oli 5,5 prosenttia, kun edellisvuonna luku oli 3,2 prosenttia. Myös virtsanäytteissä resistenssiä havaittiin hieman edellisvuotta enemmän (2018 3,1 % ja 2019 3,4 %). ESBL-bakteerit kuten E. coli ja K. pneumoniae aiheuttavat muun muassa virtsatieinfektioita.