Hopeavettä markkinoidaan internetissä kuluttajille väärin perustein sairauksien hoitoon ja ravintolisäksi, varoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

– Vaikka elimistö sietää hopeaa pieninä määrinä, on hopean lisääminen elimistöön turhaa ja vaarallista, viranomainen muistuttaa.

Hopean runsas saanti joko vahingossa tai tarkoituksellisesti on johtanut myrkytyksiin säännöllisesti. Pienistäkään määristä ole voitu osoittaa terveyshyötyjä.

Mikrobeja tuhoavan vaikutuksensa takia hopeavettä käytetään veden puhdistukseen. Hopeavettä ei ole tarkoitettu otettavaksi suun kautta eikä sitä saa käyttää lääkinnällisiin tarkoituksiin eikä elintarvikkeiden lisäaineena. Lääketieteessä hopeaa saa käyttää vain ulkoisesti, esimerkiksi haavojen hoidossa käytettävät sidetaitokset voivat sisältää hopeaa.

Suun kautta saatu hopea jakaantuu elimistön kaikkiin kudoksiin, mukaan lukien aivot ja sikiö.

Hopea häviää hitaasti. Ihmisellä sen puoliintumisajaksi on arvioitu noin 50 vuorokautta. Siksi päivittäin otetusta hopeavedestä kertyy hopeaa elimistöön. Jo muutaman ruokalusikallisen päivittäinen annos hopeavettä voi johtaa myrkytykseen.

Ihmisillä myrkyllinen määrä hopeaa näkyy ihon sinisenharmaana värinä. Muita myrkytysoireita ovat mahakivut, allergia, nenäverenvuoto, neurologiset oireet sekä vaikutukset hengitys- ja verenkiertoelimiin.

Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on puuttunut hopeaveden luvattomaan markkinointiin ravintolisänä, Ruotsin Läkemedelsverket on kieltänyt hopean markkinoinnin sisäiseen käyttöön ja Yhdysvaltojen Kansallinen Terveysinstituutti varoittaa kolloidisen hopean käytöstä.