Koronaviruksen testauskapasiteettia on tarve nostaa edelleen, tiedottaa terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Testaamalla voidaan tunnistaa tartunnan saaneet ja ohjata heidät eristykseen ja tarvittaessa hoitoon.

Nukleiinihappotestien (PCR) lisäksi markkinoille on tullut koronavirusdiagnostiikkaan tarkoitettuja antigeenitestejä. Antigeenitesteillä osoitetaan yleensä viruksen pintaproteiini.

– Toivomme, että laboratoriot harkitsevat antigeenitestien käyttöönottoa, koska ne ovat nopeita ja helppokäyttöisiä. Testauslaitteita on mahdollista sijoittaa myös muualle kuin keskuslaboratorioihin. Antigeenitestejä on syytä käyttää valmistajan ohjeiden mukaisiin tarkoituksiin huomioiden työturvallisuus, sanoo erityisasiantuntija Niina Ikonen THL:stä.

Koronatestiä varten näyte otetaan ylemmistä tai alemmista hengitysteistä. Lievissä tautitapauksissa ensisijainen näyte on nenänielutikkunäyte. Nenänielun lisäksi koronavirusnäytteen voi ottaa nielunäytteenä suuontelon takaosasta.

– Nielunäytteenottoa suuontelon takaosasta kannattaisi lisätä, sillä se jouduttaa testausta. Tarvitsemme testikapasiteettia lisää, ja tämä olisi yksi keino helpottaa tilannetta. Myös kotona itse otettavan näytteen toimivuutta selvitetään aktiivisesti. Näin voitaisiin edelleen vähentää näytteenottopisteiden ruuhkautumista, Ikonen sanoo.

Antigeenitestit ovat tyypillisesti herkkyydeltään heikompia kuin PCR-testit. Tällöin väärät negatiiviset tulokset ovat yleisempiä, eikä kaikkia tartunnan saaneita välttämättä tunnisteta. Tutkimusnäyttöä antigeenitestin soveltuvuudesta oireettomien testaukseen ei juuri ole kertynyt.

Kliinisen mikrobiologian laboratoriot valitsevat käyttämänsä testausmenetelmät harkintansa mukaan. Koronavirusdiagnostiikka, kuten muukin kliinisen mikrobiologian laboratoriotoiminta, on luvanvaraista.

Myös uuden tutkimusnimikkeen, kuten koronavirusantigeenitesti, käyttöönotto vaatii luvan aluehallintovirastolta, ja tutkimuksen saa aloittaa vasta kun hakemus on hyväksytty.