Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) korjasi torstaina laskelmaansa siitä, paljonko lääkäreitä tarvitaan lisää kiireettömän hoitoon pääsyn hoitotakuun tiukentamiseksi hallitusohjelmassa kaavailtuun 7 päivään.

Alun perin THL arvioi, että uusia lääkäreitä tarvittaisiin 1 600–2 600. Uuden laskelman mukaan hoitotakuun tiukentamisen vuoksi terveyskeskuksiin tarvitaan 1 100–1 800 uutta lääkäriä.

Määrä vaihtelee sen mukaan, kuinka kokeneita lääkärit ovat. Kokeneemmat lääkärit pystyvät hoitamaan päivässä useampia potilaita kuin kokemattomammat.

Tällä hetkellä terveyskeskuksissa työskentelee noin 3 700 lääkäriä.

THL laski hoitotakuun tiukentamisen edellyttämän lääkäritarpeen uudelleen sen jälkeen kun keskiviikkona tuli ilmi, että laitoksen alkuperäisissä laskelmissa oli virheitä.

– Lääkärien määrän laskennassa tapahtui alun perin inhimillinen virhe. Laskelmien pohjana oli 3,2 miljoonaa kiireetöntä terveyskeskuskäyntiä vuodessa, kun luvun piti olla 2,1 miljoonaa. Tämän vuoksi olemme tehneet uudet laskelmat, sanoo yksikönpäällikkö Anu Niemi THL:n tiedotteessa.

Niemi korostaa, että uusi arvio on edelleen hyvin karkea, koska täsmällistä tietoa lääkärien työajan jakautumisesta eri tehtäviin ei ole.

– Laskelmat perustuvat laskennalliseen arvioon terveyskeskuslääkärin hoitamien potilaiden vastaanottokäyntien määrästä. Lääkäreiden työaikaa kuluu vastaanoton lisäksi kuitenkin myös moniin muihin tehtäviin, kuten kotisairaanhoitoon, neuvolatyöhön ja opiskeluterveydenhuoltoon.

THL tekee parhaillaan kyselyä kaikille terveyskeskuksille siitä, miten lääkärien työaika jakaantuu eri tehtäviin.

– Kysely tuo tarvittavaa lisätietoa, jota hyödynnämme, kun arviomme tarkemmin hoitotakuun tiukentamisen vaikutuksia, Niemi sanoo.

Kyselyn tulokset valmistuvat ensi syksynä.

Uudet laskelmat eivät THL:n tulkinnan mukaan vaikuta hallitusohjelmaan kirjattujen peruspalveluita koskevien linjausten perusteisiin.

Lue myös:

THL: Perusterveydenhuollossa päästävä nopeammin hoitoon – ”Lääkärien vastaanottoaikojen lisäys ei ole ainoa ratkaisu ongelmaan” (Mediuutiset 20.5.2019)

Hoitotakuun määräajat jäävät pian historiaan (Mediuutiset 21.9.2016)