Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt suosituksia zikavirukseen liittyvien varotoimien suhteen. Uuden ohjeen mukaan epidemia-alueelta palaavalle miehelle suositellaan kondomin käyttöä raskaana olevan kumppanin kanssa koko loppuraskauden ajan.

Zikavirusinfektio voi aiheuttaa synnynnäisiä kehityshäiriöitä sikiöille, etenkin jos äiti on saanut infektion alkuraskauden aikana.

Raskautta suunnittelevan kumppanin kanssa miehelle suositellaan kondomin käyttöä neljän viikon ajan, jos miehellä ei ole zikavirusinfektion oireita. Jos miehellä on laboratoriotestillä varmistettu zikavirusinfektio, kondomia kananttaa käyttää puoli vuotta oireiden päättymisen jälkeen.

Kyseessä on varotoimi. Ohjeistusta päivitetään, kun lisää tietoa viruksen säilymisestä siemennesteessä on saatavilla. Tiedetään, että zikavirus elää siemennesteessä pidempään kuin verenkierrossa, jossa se on keskimäärin viikon ajan oireiden alkamisen jälkeen. Toistaiseksi ei tiedetä, kuinka pitkään virus säilyy taudinaiheuttamiskykyisenä siemennesteessä. Zikavirus tarttuu harvoin ihmisestä toiseen. Tiedossa on vain yksittäisiä seksin välityksellä tapahtuneita tartuntoja.

Ohjeita matkustavalle

Virus leviää hyttysten välityksellä. Jo aiemmin annettujen ohjeiden mukaan epidemia-alueelle matkustavia suositellaan ehkäisemään zikavirusta ja muitakin hyttysten levittämiä tauteja hyttysten pistoilta peittävällä vaatetuksella, karkotteilla ja verkoilla.

THL kehottaa raskaana olevia harkitsemaan ei-välttämättömän matkan lykkäämistä zikaviruksen aktiivisille leviämisalueille. Naisen kannattaa lykätä raskauden suunnittelemista neljällä viikolla zikavirusinfektiosta toipumisen tai viruksen leviämisalueella matkustamisen jälkeen.

Jos raskaana oleva saa epidemia-alueella matkustamisen jälkeen zikavirusinfektioon sopivia oireita, kuumetta, ihottumaa, nivelkipuja ja silmien punotusta, hänen kannattaa kolmen viikon sisällä ottaa yhteyttä neuvollan tai lääkäriin.