Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kaikkien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset aloitettaisiin Suomessa.

– Rokottamalla voidaan suojata nuoria ja samalla heidän lähipiiriään koronavirustaudilta. Koska rokotukset osaltaan estävät tartuntoja, ne vähentäisivät myös lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitustoimien tarvetta, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo tiedotteessa.

Nuorille annettaisiin Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Se on tällä hetkellä ainoa koronarokote, jolla on Euroopan komission myöntämä ehdollinen myyntilupa 12–15-vuotiaiden rokottamiseen.

Rokotteen teho tällä ikäryhmällä on todettu myyntilupaa edeltävässä tutkimuksissa erinomaiseksi.

Tutkimuksen mukaan Comirnaty sai aikaan 12–15-vuotiailla yhtä hyvän puolustusvasteen kuin 16–25-vuotiailla. Myös todetut haittavaikutukset olivat samanlaisia kuin vanhemmilla ikäryhmillä.

Tutkituilla nuorilla havaittiin lieviä ja ohimeneviä haittoja, kuten pistoskohdan kipua ja punoitusta, päänsärkyä ja kuumetta.

Comirnaty on tällä hetkellä laajassa käytössä 12 vuotta täyttäneillä Yhdysvalloissa, missä rokotteiden turvallisuusseurannassa ei ole noussut esiin erityisesti tätä ikäryhmää koskevia turvallisuushuolia. Turvallisuus- ja tehoseurantaa jatketaan rokotusten käynnistymisen jälkeen sekä Suomessa että kansainvälisesti, THL kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut 12–15 -vuotiaiden koronarokotuksista lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle. Se ja valtioneuvosto päättävät asiasta.

– Vaikka lasten vakavien tautitapausten määrä on pieni, pandemian vuoksi asetetut rajoitukset kohtaamisille, harrastuksille ja koulunkäynnille ovat vaikuttaneet lasten ja nuorten elämään voimakkaasti jo pitkään, THL:n ylilääkäri Otto Helve muistuttaa tiedotteessa.

– Koronarokotukset voivat osaltaan auttaa lieventämään erityisesti lapsia ja nuoria koskevia rajoituksia ja jopa luopumaan niistä. Tällä olisi merkittävä vaikutus lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Suomessa todetuista koronavirustartunnoista noin viisi prosenttia oli kesäkuun alkuun mennessä todettu 12–15 -vuotiailla lapsilla ja nuorilla.

Nuorilla tauti on useimmiten lievä. Pandemia on aiheuttanut sairaalahoitoa vaativia infektioita, jälkitauteja ja kuolemantapauksia lapsilla ja nuorilla vähemmän kuin vanhemmissa ikäryhmissä.

Keskimäärin kaksi tuhannesta 10–19-vuotiailla todetusta tartuntatapauksesta on vaatinut erikoissairaanhoitoa, ja tehohoitojaksoja on tilastoitu yhteensä viisi.

Kuolemia ei ole tähän mennessä todettu.

THL on jo aiemmin suositellut koronarokotuksia riskiryhmiin kuuluville 12–15-vuotiaille.

LUE MYÖS: