Euroopan komissio on sopimassa jopa 300 miljoonasta rokoteannoksesta yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen BioNTechin kanssa. Asiasta kertoo Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Twitterissä.

Yhtiöt kertoivat eilen rokotteensa kolmannen vaiheen tehotutkimuksista, joissa tulokset ovat olleet erittäin lupaavia. Pfizerin mukaan rokotteella on alustavasti todettu jopa 90 prosentin suojateho koronavirustartuntaa vastaan.

– Loistavia uutisia, von der Leyen tviittasi eilen illalla.

– Eurooppalainen tiede toimii!

Von der Leyenin mukaan komissio on pian allekirjoittamassa sopimuksen jopa 300 miljoonasta rokoteannoksesta.

– Jatketaan toistemme suojelua sillä välin, hän tviittasi.

Sopimukset ovat sosiaali- ja terveysministeriön mukaan komission ja yritysten välisiä ja salaisia. Komissio vastaa tietojen antamisesta kyseisistä sopimuksista.

Ministeriön ylilääkäri Sari Ekholm sanoo, että Pfizerin sopimuksen olisi pitänyt olla jo valmis, mutta siinä on voinut tulla jotain teknisiä ongelmia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL summaa verkkosivuillaan tietoa koronarokotteista yleisesti. Ennen jakelua Suomessa rokotteella täytyy THL:n mukaan olla myyntilupa Euroopan alueella. Sen antaa Euroopan lääkevirasto (EMA).

Myyntiluvan saaminen riippuu tutkimustuloksista, rokotteen hyväksyttävästä hyötyjen ja haittojen suhteesta. EMA käsittelee parhaillaan Pfizerin ja BioNTechin kehittämien koronavirusrokotteiden tutkimustietoja ja myös AstraZenecan tietoja.

– EMA antaa myyntiluvan, kun rokotteiden teho- ja turvallisuuskriteerit täyttyvät. Jos kaikki menee suunnitellusti, ensimmäiset rokotteet voivat saada myyntiluvan loppuvuoden 2020 aikana. Tämän jälkeen täytyy vielä odottaa, että rokotteita saadaan Suomeen ja niiden jakelu voidaan aloittaa. On todennäköistä, että rokottaminen alkaa Suomessa vuodenvaihteen jälkeen eli alkuvuodesta 2021, THL toteaa nettisivuillaan.

THL määrittelee yhdessä Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän (KRAR) ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa riski- ja kohderyhmät, joille rokotusta tarjotaan ensimmäisenä. Esitystä rokotusjärjestyksestä valmistellaan parhaillaan.

– Suomalaisten rokottaminen vie aikaa, sillä tavoite on rokottaa kaikki ne, jotka rokotuksen haluavat. Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä on kehottanut varaamaan rokotetta vähintään 80 prosentille väestöstä, mutta vaikka 80 prosenttia suomalaisista saataisiin rokotettua, yhteiskunnassa ei välttämättä voida palata täysin normaaliin elämään ainakaan heti. Joitakin rajoitustoimia täytyy varmasti pitää voimassa ainakin rokottamisen ensimmäisinä kuukausina.