Suomalaisten alkoholin kokonaiskulutus laski viime keväänä koronaepidemian ensimmäisen aallon ja siihen liittyvien rajoitustoimien aikana, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

THL:n arvion mukaan kokonaiskulutus oli huhti–kesäkuussa noin 10 prosenttia pienempi kuin vastaavana aikana edellisvuonna. THL arvioi kulutusta eri hankintakanavista saatujen myyntitietojen ja -arvioiden perusteella.

Alkoholinkulutus ei kuitenkaan muuttunut tasaisesti kaikissa väestöryhmissä. Valtaosa THL:n serologisen vasta-ainetutkimuksen yhteydessä tehtyyn väestökyselyyn vastanneista kertoi alkoholinkäyttönsä pysyneen ennallaan, 12 prosenttia kertoi vähentäneensä ja 8 prosenttia lisänneensä alkoholinkäyttöään epidemian aikana.

Eniten kulutustaan olivat muuttaneet alle 35-vuotiaat ja ne, joiden taloudellinen tilanne oli epidemian aikana heikentynyt.

Kulutustaan eniten muuttaneissa väestöryhmissä oli muita vastaajaryhmiä enemmän sekä kulutustaan vähentäneitä että sitä lisänneitä.

– Kaiken kaikkiaan epidemia näyttää jyrkentäneen alkoholinkulutuksen viime vuosien kehitystä, arvioi THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä tiedotteessa.

– Alkoholinkulutus on vähentynyt vuodesta 2007 lähtien, ja yksin viime vuonna 2019 neljä prosenttia. Epidemian ja rajoitustoimien vaikutukset ovat olleet samansuuntaiset.

Voimakkain vaikutus epidemialla on ollut alkoholin hankintakanaviin. Ravintola-anniskelu tyrehtyi ennakoidusti huhti–toukokuussa, kun ravintolat ja kahvilat suljettiin valtioneuvoston asetuksella.

Rajoitustoimien seurauksena alkoholin hankinta siirtyi Alkon myymälöihin ja vähittäiskauppaan. Niiden yhteenlaskettu myynti kasvoi viikoilla 11–25 yhteensä 16 prosenttia edeltävän vuoden vastaaviin viikkoihin verrattuna.

Alkoholin vähittäismyynti kasvoi eniten Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa sekä Ahvenanmaalla. THL:n mukaan tästä ei kuitenkaan voida päätellä, että kokonaiskulutus olisi kasvanut näillä alueilla. Samoilla alueilla anniskelun ja matkustajatuonnin osuus voi olla keskimääräistä suurempi, ja vähittäismyynti oletettavasti kasvoi, kun nämä hankintakanavat sulkeutuivat.

THL:n mukaan alkoholin nettikaupan ja kotivalmistuksen kehityksestä koronaepidemian aikana ei ole arvioita. Nettikauppa on ollut aiemmin vähäistä.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti?

Kirjautumalla tästä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.