THL on päivittänyt moniresistenttien mikrobien torjuntaohjeen yhdessä sairaanhoitopiirien kanssa.

Uutena asiana ohjeessa huomioidaan mikrobilääkkeille resistentti hiiva, Candida auris, joka on aiheuttanut hoitolaitosepidemioita eri puolilla maailmaa, myös Euroopassa Englannissa ja Espanjassa.

Suomi on toistaiseksi välttynyt C- auriksen aiheuttamalta epidemialta.

Candida auris (C. auris) on uusi Candida-laji, josta tiedetään vielä varsin vähän. Osa C. auris- kannoista on resistenttejä kaikille kolmelle sienilääkeryhmälle. Resistenssin kehittyminen hoidon aikana on myös yleistä.

Muista hiivoista poiketen C. auris kykenee tarttumaan potilaasta toiseen joko suoraan henkilökunnan käsien välityksellä tai epäsuorasti ympäristökontaminaatio kautta muistuttaen siten moniresistenttejä bakteereja. Tämä ominaisuuden avulla C. auris on kyennyt aiheuttamaan epidemioita erityisesti teho-osastoilla. Aiemmin hiivoista vain C. parapsilosiksen on todettu aiheuttaneen epidemioita lähinnä vastasyntyneiden teho-osastoilla.

Invasiivisen C. auris -infektion riskitekijöitä ovat olleet vaikea sairaus, tehohoito, pitkä sairaalassaoloaika, Yhdysvalloissa erityisesti long-term acute-care-yksiköt, ja edeltävä sienilääkitys. Kokonaiskuolleisuus epidemioissa on ollut suurta, 30–60 prosenttia.

Lisäksi ohjeessa on tarkennettu muun muassa siivousohjeita, CPE-, ESBL- ja VRE-bakteerien diagnostiikkaa sekä Staphylococcus aureuksen lajimääritelmää.

CPE:n osalta tartuntatautirekisteriin ilmoitettavien lajien Escherichia coli, Enterobacter cloacae ja Klebsiella pneumoniae lisäksi myös Citrobacter freundii nostettiin kliinisesti tärkeimpien lajien listalle.

Lue myös:

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.