THL on päivittänyt MERS-koronavirusta koskevat kriteerit vastaamaan Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Euroopan tautikeskuksen (ECDC) päivitettyjä riskinarvioita.

Jatkossa taudin epäily kohdistuu pääasiassa niihin ihmisiin, joilla on MERS-taudinkuvaan sopivat hengitystieinfektion oireet sekä 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua jokin seuraavista:

– Läheinen kontakti laboratoriovarmistetun MERS-tapauksen kanssa missä tahansa maassa.

– Läheinen kontakti kamelin tai kamelin eritteiden kanssa maassa, missä on edeltävän kolmen vuoden aikana todettu kotoperäisiä MERS-tartuntoja.

– Oleskelu sairaalassa potilaana, omaisena tai työntekijänä maassa, missä on edeltävän vuoden aikana todettu kotoperäisiä MERS-tartuntoja.

Koronaviruksia on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ihmisillä ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion, mutta myös vakavia, jopa kuolemaan johtavia infektioita.

MERS-koronavirusinfektio todettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012 henkilöllä, joka menehtyi vakavaan hengitystieinfektioon.

MERS-tapauksista 80 prosenttia on THL:n mukaan tähän mennessä todettu Saudi-Arabiassa. Kuluneen vuoden aikana kotoperäisiä tartuntoja on ollut Saudi-Arabian lisäksi Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa sekä Omanissa.

Sairastuneista yli kolmasosa on menehtynyt tautiin. Menehtyneistä suurin osa on ollut iäkkäitä henkilöitä, joilla on ollut muita aiemmin todettuja sairauksia.

MERS-koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen rajoitetusti, ja tapaukset ovat keskittyneet pääasiassa sairaalaympäristöön. Sairaalatartuntojen lisäksi toinen pääasiallinen tartuntareitti on ollut läheinen kontakti Lähi-idän kameleiden tai näiden eritteiden kanssa.