Suomalaisten ostosmatkat länsirajan yli Ruotsiin ovat herättäneet huolta muun muassa lääkäreissä, ja nyt asiaan puuttuu tiedotteessaan myös THL. Pohjoisen Ruotsin kattavaa Norrbottenin lääniä riivaa alueellinen laaja koronaepidemia.

Rajan yli suuntautuvan työmatka- ja asiointiliikenteen mukana tulevat koronatartunnat ovat mahdollisia myös Suomessa, THL toteaa.

Laitos muistuttaa, että esimerkiksi Jällivaaran alueella käy töissä vajaa 3 000 suomalaista. Oma lukunsa ovat kuitenkin vapaa-ajan ostosmatkoilla Ruotsissa käyvät.

– On erittäin tärkeää, että kaikki Ruotsin puolella työskentelevät noudattavat hygieniaohjeita ja välttävät turhia lähikontakteja. Vapaa-ajan matkoja Ruotsiin ei edelleenkään suositella. Matkan jälkeen on hyvä noudattaa myös omaehtoista karanteenia kahden viikon ajan, THL toteaa tiedotteessa.

Lisäksi THL kehottaa Ruotsissa vierailleita hakeutumaan matalalla kynnyksellä koronatestiin, jos oireita ilmenee.

– Koronavirustartuntojen nopea toteaminen on tärkeää, jotta mahdolliset tartunnat voidaan tunnistaa ja tauti ei pääse leviämään. Jokaisen, jolla on vähänkään koronatartuntaan sopivia oireita, kannattaa hakeutua testiin erittäin matalalla kynnyksellä, sanoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotteessa.

Koronatartuntaan liittyviä oireita voivat olla esimerkiksi kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli.

– Testiin hakeutumisen lisäksi on tärkeää pitää huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä riittävistä turvaväleistä, Puumalainen muistuttaa.