Alkuviikosta Suomessakin levinneeseen huoleen uusista koronamuunnoksista saatiin tänään lisävalaistusta, kun taudin torjunnan asiantuntijat esittivät arvioitaan muunnosten leviämisestä.

Suomeen uudet virusmuunnokset eli mutaatiot ovat tulleet Britanniasta ja Etelä-Afrikasta. Britanniasta Suomeen tulleella kahdella henkilöllä on tavattu muunnosta, ja Etelä-Afrikasta tulleelle yhdellä henkilöllä toista muunnosta.

Mutaatioiden uskotaan leviävän helpommin kuin alkuperäisen viruksen, mutta sen ei tiedetä aiheuttavan ainakaan vakavampaa tautia. Viranomaisten mukaan nyt on perusteltu syy olla erityisen varovainen, mikä tarkoittaa sitä, että kaikkia voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia tinkimättä noudatetaan.

”Meillä on alustavaa näyttöä siitä, että tämä uusi virusmutantti tai sen kaltaiset ovat herkemmin leviäviä. Sen sijaan on vieläkin vähemmän näyttöä siitä, että niiden aiheuttama tauti olisi vakavampi kuin nämä muut taudit ovat”, sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoi tänään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen esitteli päivän tilaisuudessa grafiikkaa, joka osoitti koronatapausten ilmaantuvuuden nousseen jyrkästi marras-joulukuussa Britanniassa ja Etelä-Afrikassa. Nousun uskotaan liittyvän ainakin osin juuri viruksen muuntumiseen herkemmin tarttuvaksi.

Britanniassa ilmaantuvuutta kuvaava seitsemän päivän luku 100 000 henkilöä kohti on noussut 150:stä yli 300:n eli yli kaksinkertaiseksi siihen nähden, mihin siellä jo hetkeksi päästiin.

Etelä-Afrikasta esitelty uusien tartuntojen päiväluku puolestaan on noussut vuoden loppua kohti edettäessä moninkertaiseksi verrattuna syys-lokakuun lukemiin.

Ylilääkäri Puumalainen muistutti, että Suomessa ollaan menossa tällä hetkellä tapausmäärän suhteen parempaan suuntaan, eikä merkkejä Ison-Britannian ja Etelä-Afrikan kaltaisesta tapausmäärien nopeasta noususta ole.

”Totta kai tähän täytyy varautua. Alustavien mallinnustulosten mukaan tämä uusi viruskanta voi tuoda tartuttavuuslukuun, R-lukuun, jonkin verran lisää. Jos viruksen luonnollinen R aikaisemmalla kannalla on ollut 2,4, niin tällä uudella se olisi 0,4–0,7 enemmän eli lähempänä kolmea.”

Hänen mukaansa tällä hetkellä ei ole näyttöä, että uusi muunnos leviäisi jo Suomessa.

Nyt löydetyt kolme tapausta on havaittu suomalaisilla henkilöillä, jotka ovat saapuneet Suomeen 18.–19. joulukuuta. He ovat olleet karanteenissa, ja THL:n tiedon mukaan tapauksiin ”ei pitäisi liittyä merkittävää jatkoleviämisen riskiä”.

Uusien virusmutanttien pikaiseen leviämiseen Suomessa ei myöskään uskota.

”Jos sitä tänne lisää tulee, se ei lähde heti leviämään. Meillä on tässä onneksi varautumisaikaa”, Puumalainen sanoi.

Asiantuntijat uskovat laajalti, että koronaa vastaan kehitetyt rokotteet ja jo aloitetut rokotukset purevat myös uusiin virusmuunnoksiin.

Professori Olli Vapalahti muistutti tänään tosin epävarmuuksista asiaan liittyen ja totesi, että varmistavia laboratoriotestejä ollaan parhaillaan tekemässä.

”Tällä hetkellä asiantuntijoiden mukaan nämä muutokset sinänsä eivät aiheuta sitä, että rokote ei toimisi”, Vapalahti sanoi.

Suomessa todetut covid-19-tartuntamäärät ovat pudonneet viikkotasolla noin 1 500:aan, kun vielä kuukausi sitten lukema kipusi yli 3 000:een. Nyt viranomaiset seuraavat tarkasti, miten kuluva juhlakausi vaikuttaa epidemiatilanteen kehittymiseen Suomessa.