Odottavien äitien kohonneesta riskistä saada koronainfektion vakava muoto on puhuttu jo pitkään, mutta nyt se on Suomessakin virallistettu: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on lisännyt raskaana olevat vakavalle koronavirustaudille altistavien sairauksien tai tilojen listalle.

Riskiryhmään kuuluvat kaikki raskaana olevat.

Riskiryhmien listaus on tuotettu Kansallista rokotusasiantuntijaryhmää (Krar) kuullen. Lista pohjautuu lääketieteelliseen riskinarvioon.

Tieto koronaviruksen ja rokotusten vaikutuksesta raskaana olevalle, sikiölle sekä syntyneelle lapselle on THL:n mukaan merkittävästi lisääntynyt. Lisäksi omikronvariantin leviäminen sekä vaikeutunut epidemiatilanne vahvistavat koronarokotteiden merkitystä myös raskaana oleville.

Raskauden tiedetään lisäävän naisen riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon sekä sairaala- ja tehohoidon tarvetta. Koronavirusinfektion on todettu lisäävän myös pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen riskiä.

”Jos raskaana oleva saa koronatartunnan, ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyys kasvaa. Koronatauti lisää myös veritulppien riskiä, joka on raskaana olevilla jo ennestään suurempi kuin muilla”, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo tiedotteessa.

Koronapotilaan sikiöllä hiukan suurentunut kohtukuoleman riski

Koronavirusinfektion saaneiden raskaana olevien naisten sikiöillä on hieman suurentunut kohtukuoleman riski. Raskauden aikaisen koronainfektion on todettu lisäävän myös vastasyntyneen riskiä joutua sairaala- tai tehohoitoon.

”Kuukauden sisään äidin koronainfektiosta syntyneillä lapsilla on kohonnut kuolleisuus ensimmäisen elinviikon aikana verrattuna rokotettujen äitien lasten kuolleisuuteen”, Nohynek sanoo.

Tämä Nohnynekin lausunto on linjassa viime viikolla Nature Medicinessä julkaistun skottitutkimuksen tulosten kanssa. Tutkimus perustuu 144000 raskauteen, jotka ajoittuvat pandemian aikaan.

Mediuutiset kirjoitti maanantaina skottitutkimuksesta otsikolla Vastasyntyneitä kuoli oudon paljon Skotlannissa – Tutkimus paljasti: äidin koronainfektio raskauden lopulla lisää roimasti lapsen riskiä kuolla alle 4-viikkoisena.

Raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa.

THL suosittelee koronarokotuksia kaikille raskaana oleville. Raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Ensimmäisen, toisen tai kolmannen rokoteannoksen voi ottaa raskauden aikana normaalisti.

Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Tutkimustieto raskaana olevien rokottamisen turvallisuudesta ja koronarokotteiden vaikuttavuudesta lisääntyy koko ajan.

”Jo julkaistut tutkimukset rokotteen laajasta käytöstä raskaana olevilla naisilla eri maissa eivät anna viitteitä erityisistä raskaana olevaa tai kehittyvää sikiötä koskevista turvallisuushuolista”, Nohynek kertoo.

LUE MYÖS: