Koronatartunnat ovat selvässä kasvussa Suomessa ja samalla tartunnanjäljitys on ajautunut paikoin pahoihin ongelmiin, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL koronakatsauksessaan torstaina.

Uusien koronatapausten määrä on kasvanut 56 prosenttia viikon aikana. Viikolla 30 (26.7.-1.8.) uusia tapauksia todettiin yhteensä 4574, kun edeltävällä viikolla tapauksia todettiin 2925.

Tuorein päiväluku torstaita edeltäneeltä vuorokaudelta on 752 uutta tartuntaa. Keskiviikkona kirjattiin koko epidemia-ajan korkein päiväkohtainen tapausluku, lähes 900 tartuntaa.

Koronatestejä tehtiin valtakunnallisesti noin 117 600. Positiivisten näytteiden osuus oli 3,9 prosenttia. Epidemia leviää erityisesti nuorten aikuisten joukossa, sillä kolmasosa kaikista tartunnoista todettiin 20-29-vuotiailla.

Covid-19-tapausten kahden viikon ilmaantuvuus on nyt 135 sataatuhatta asukasta kohden.

”Tehollisen tartuttavuusluvun arvio on 1,35-1,40 (90% todennäköisyysväli), mikä kertoo epidemian kasvusta edelleen”, THL kertoo.

Tiedotteen mukaan useat alueet raportoivat tartunnanjäljityksen ruuhkautumisesta ja viiveistä eristysten ja karanteenien asettamisessa.

”Vain 52 prosentissa tapauksista tartunnanlähde saatiin selvitettyä. Jäljitykseen kuormitusta aiheuttavat voimakkaasti kasvaneet tartuntamäärät ja henkilöstöpula. Jäljittäjät eivät aina saa tartunnan saaneilta ja altistuneilta kaikkia tarvittavia tietoja muista mahdollisesti altistuneista”, viranomaiset kertovat.

”Tartuntaketjujen selvittäminen on hankalaa, jos paikalla olijoita ei pystytä nimeämään.”

Viranomaiset vetoavat, että ”asianosaisten on lain mukaan autettava viranomaisia tartunnanjäljityksessä ja noudatettava heidän ohjeitaan, jotta tartuntaketjujen muodostuminen saadaan katkaistua viiveettä”.

Suomessa noin 66 prosenttia väestöstä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen ja täyden suojan, eli kaksi rokoteannosta, on saanut 36 prosenttia väestöstä. Sairaalahoitoa tarvitsevissa korostuvatkin tällä hetkellä valtakunnallisesti katsottuna nuoret aikuiset ja rokottamattomat potilaat.

Erikoissairaanhoidon kuormitus on kasvanut viimeisen viikon aikana. Koronapotilaita oli 4.8.2021 sairaanhoitopiirien oman ilmoituksen mukaan sairaalahoidossa yhteensä 95, joista perusterveydenhuollon osastoilla 11, erikoissairaanhoidon osastoilla 69, ja teho-osastoilla 15 potilasta.

LUE MYÖS: