Koronaviruksen yltynyt esiintyminen jätevedessä voi olla varoitus tartuntojen lisääntymisestä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa.

Jätevesilöydösten määrä kasvoi elokuussa. Koronan jätevesiseurannassa elokuun lopussa virusta todettiin viidellä sellaisella paikkakunnalla, jolla löydöksiä ei ollut vielä kuun alussa.

– Elokuun 23.–24. ja 30.–31.8. toteutetuissa seurannoissa koronavirusta löytyi jätevedenpuhdistamoilta Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Kuopiossa, Lappeenrannassa ja Kouvolassa, THL kertoo.

Huomionarvoista on THL:n mukaan se, että Kouvolan alueella koronatartuntoja ei todettu henkilötestauksessa lainkaan näytteenottoa (24.8.) edeltäneellä viiden viikon ajanjaksolla.

– Se, että virusta esiintyy jätevedessä, mutta todettuja tartuntoja ei ole, on varoitusmerkki. Alueella voi olla tunnistamattomia tartunnan saaneita ja virusta voi kiertää alueen väestössä. Tällöin voi olla tarpeen, että viranomaiset tehostavat epidemian torjuntatoimia, kuten kannustavat asukkaita hakeutumaan koronatesteihin heti jos vähäisiäkin oireita ilmenee, sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen.

Muista alueista erityisesti Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa koronatartuntoja on todettu henkilötestauksessa heinäkuun loppupuolelta alkaen, THL kertoo tiedotteessaan. Kuopiossa ja Lappeenrannassa testauksessa on todettu kevään jälkeen yksittäisiä tartuntatapauksia vasta elokuun aikana.

Viimeisimmässä laajassa jätevesinäytteiden keruussa 23.–24.8. koronavirusta todettiin kaikkiaan kahdeksan eri sairaanhoitopiirin alueella.

THL tiivistää syyskuun aikana näytteenottoa kuukausiseurantaan osallistuvien jätevedenpuhdistamoiden jätevedestä. Näin pyritään havaitsemaan entistä tehokkaammin tartuntojen leviämistä alueilla, joilla niitä ei ole yksilötestauksella välttämättä todettu.

THL:n tiedotteen mukaan koronavirusta todettiin 23.–24. elokuuta seuraavilta alueilta:

– Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri: Helsinki (Viikinmäki), Espoo (Suomenoja)

– Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri: Turku (Kakolanmäki)

– Pirkanmaan sairaanhoitopiiri: Tampere (Viinikanlahti)

– Keski-Suomen sairaanhoitopiiri: Jyväskylä (Nenäinniemi)

– Satakunnan sairaanhoitopiiri: Rauma (Maanpäänniemi)

– Kymenlaakson sairaanhoitopiiri: Kouvola (Mäkikylä)

– Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri: Lappeenranta (Toikansuo)

– Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri: Hämeenlinna (Paroinen).

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti?

Kirjautumalla tästä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.