Hallitus avaa asteittain koronarajoituksia yhteiskunnan toiminnan ja taloustilanteen parantamiseksi, mutta pyrkii samaan aikaan estämään viruksen leviämistä. Näin summasi pääministeri Sanna Marin (sd) perjantaina hallituksensa tavoitteet epidemian hoidossa.

– Samaan aikaan emme halua, että virus lähtee leviämään yhteiskunnassa hallitsemattomasti, Marin totesi vastapainona rajoitusten purkamiselle.

Epidemia voi lähteä leviämään uudelleen, joten rajoitusten purkamisen lisäksi valmiita ollaan niiden uudelleen pystyttämiseen.

– Tasapainoilemme tilanteessa, joka on vakava, ja mahdollisesti pitkäaikainen.

Marin listasi hallituksen kolme tavoitetta: estää viruksen leviämistä, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojata erityisesti riskiryhmiä.

– Emme halua, että virus leviää. Emme halua, että ihmiset altistuvat taudille, joka on osalla hyvin vakava, Marin selvensi ensimmäistä tavoitetta vastauksena ihmettelyyn linjauksista, joiden mukaan epidemiaa ei saisi hillitä ”liikaa”.

Marinin mukaan hallitus ei voi pyrkiä kehittämään niin sanottua laumasuojaa antamalla epidemian levitä yhteiskunnassa. Immuniteetin kehittymisestä ei uuden koronaviruksen kohdalla tiedetä paljoa.

Rajoitustoimien ja kansalaisten toiminnan ansiosta ”olemme toistaiseksi pystyneet välttämään tautipiikin”, Marin totesi.

Marin kertoi jälleen, että hallitus ei ole ottanut tavoitteekseen tiettyä R0- eli tartuttavuuslukua, johon epidemia pyrittäisiin supistamaan eikä myöskään rajalukua, jonka ylityttyä rajoitustoimia tulisi lisätä.

Marinin mukaan R0-luku ei kuvaa epidemiatilannetta kattavasti ja vaihtelee lisäksi alueittain. Hallitus ja terveysviranomaiset seuraavat monia mittareita, joita THL alkaa nyt avata raporteissaan avoimemmin ja aktiivisemmin.

– R-luku on yksi luku muiden joukossa.

Tällä hetkellä, 4.-10. toukokuuta, R-arvo on ollut 0,60-0,85, eli epidemia on yhä hiipumisvaiheessa, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi infossa.

– Jos jokin tavoite asetettaisiin, sen pitäisi tietenkin olla, että ei yhtään tapausta, Marin sanoi.