Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtaja Mika Salminen varoittaa sosiaalisessa mediassa, että koronaviruksen vaara ei rokottamattomilla aikuisilla ole ohi.

”Virus tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin. Me olemme muita pohjoismaita rokotuskattavuudessa jäljessä”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Salminen sanoo lisäksi Ilta-Sanomien haastattelussa, että ravintolarajoituksia on Suomessa purettu liian aikaisin.

”Suoraan sanottuna ravintolarajoituksia on lähdetty tartuntojen torjunnan näkökulmasta purkamaan ennenaikaisesti ja ehkä vähän riskilläkin vapautettu. Ne olisivat saaneet jäädä vielä voimaan vähän pidemmälle. Meidän lausuntomme oli, että niitä olisi pitänyt vielä ylläpitää. Mutta hallitus päättää tietysti itse, mitä haluaa tehdä”, hän kommentoi.

Hallitus lievensi ravintoloita koskevia rajoituksia viime viikon torstaina. Kiihtymistasolla olevista maakunnista rajoitukset poistettiin kokonaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd) perusteli päätöstä Ylelle sillä, että entiset rajoitukset eivät enää ole perusteltuja, koska myös kokoontumisrajoitukset loppuivat. Ravintolat olisivat Marinin mukaan joutuneet epätasa-arvoiseen asemaan, ellei hallitus olisi lieventänyt niitä koskevia koronarajoituksia.

Marin muistutti samalla, että suurin osa on saanut kaksi rokoteannosta.

”Heillä on tarve ja täysi oikeus päästä elämään normaalimpaa elämää. Emme voi pitää yhteiskuntaa loputtomasti kiinni varmuuden vuoksi.”

Sekä Salmisen että Marinin lausunnot ovat kiinnittäneet lääkärien huomion.

”Viranomaisellakin on jo vähän hätä kädessä”, keuhkolääkäri Marjukka Myllärniemi kommentoi Mika Salmisen ulostuloa.

Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Harri Tohmo kuvailee Suomea arvoiltaan kovaksi yhteiskunnaksi.

”Tämä on marinilainen Suomi: arvoiltaan kova, lapsia, rokottamattomia ja sairaita sortava yhteiskunta. Rokotetuilla vain oikeuksia, ei mitään velvollisuuksia. Lapsilla ei mitään oikeuksia (turvalliseen kouluun, päiväkotiin), vain velvollisuuksia (sairastua).”