Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo Uudelle Suomelle, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) esitystä baarien määräaikaisesta totaalisulusta ei ole mahdollista toteuttaa.

THL tiedotti tänään torstaina suosittelevansa, että ”baarit, pubit ja yökerhot suljetaan Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa kokonaan mahdollisimman nopeasti ja pidetään kiinni 14. maaliskuuta asti”. Kolmeviikkoinen tiukka toimenpide alkaisi THL:n kaavailussa siis jo tämän viikon sunnuntaista.

THL:n mukaan uudet koronatoimet ovat välttämättömiä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, jossa epidemiatilanne synkistyy ja virusvariantit yleistyvät.

Alueviranomaiset eivät voi rajoittaa elinkeinon harjoittamista esitetyllä tavalla. Eduskunnassa on kuitenkin loppusuoran valmistelussa esitys tartuntatautilain muutoksesta, jolla haetaan uusia keinoja hallita epidemiaa.

Mahdollistaako valmisteilla oleva tartuntatautilain muutos THL:n suosituksen mukaisen tiettyjen ravitsemusliikkeiden määräaikaisen totaalisulun, STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila?

– Ei mahdollista, Varhila toteaa.

Yhtyykö ministeriö THL:n suositukseen pk-seudun ”kuppiloiden” sulusta? Onko sulku mahdollinen toteuttaa THL:n esittämässä aikataulussa?

– Ei ole mahdollista toteuttaa. Säädöspohjaa siihen ei ole, Varhila kertoo.

Varhilan mukaan ”eduskunnasta tulossa oleva lakimuutos ei sisällä ravintoloita, vaan niistä on säädettävä joko erikseen tai sitten valmiuslailla sulkeminen [on] mahdollista”.

Varhila tarkentaa, että ravintoloita koskevat nykyrajoitukset on tehty tartuntatautilain muutoksilla.

– Mutta jos nykyisiä aiotaan kiristää edellyttää se näiden pykälien muuttamista. Tämä työ on juuri käynnissä hallituksen toimesta, mutta esitys ei ole valmiina vielä annettavaksi eduskunnalle.

Varhilan mukaan on ”hyvin epätodennäköistä”, että tartuntatautilain keinoin pystyttäisiin kokonaan sulkemaan ravitsemusliikkeitä, sillä eduskunnan perustuslakivaliokunta ”on lausunnoissaan tästä jo todennut”. Perustuslain suoja elinkeinon harjoittamiselle on vahva ja valiokunta on suhtautunut kriittisesti perusoikeuksien rajoittamiseen.

Kirsi Varhila.

LUE MYÖS: