Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvittää korkea-annoksisen influenssarokotteen antamaa suojaa 65 vuotta täyttäneille suomalaisille.

Tavoitteena on saada tietoon suojaako rokote influenssan jälkitauteina esiintyviltä vakavilta verenkierto- ja hengitystiesairauksilta paremmin kuin tällä hetkellä kansallisessa rokotusohjelmassa käytössä oleva rokote.

Jokavuotinen influenssaepidemia koskettaa kaikenikäisiä, mutta erityisesti ikääntyneillä influenssaan liittyvät terveysongelmat voivat vaatia sairaalahoitoa ja johtaa jopa kuolemaan.

Nyt tutkittava rokote sisältää samat neljä viruskantaa kuin kansallisessa rokotusohjelmassa käytössä oleva rokote, mutta vaikuttavia aineita siinä on nelinkertainen määrä. Rokotteen turvallisuudesta on saatu näyttöä aiemmissa tutkimuksissa.

Korkea-annoksinen kolmelta viruskannalta suojaava rokote on ollut käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa jo kymmenen vuotta.

– Kolmelta viruskannalta suojaava korkea-annoksinen rokote on osoittautunut tehokkaammaksi influenssan ja sen jälkitautien ehkäisyssä kuin tavanomainen influenssarokote. Nyt tutkimuksen tavoitteena on selvittää, toimiiko neljältä viruskannalta suojaava korkea-annoksinen rokote samalla tavalla, sanoo tutkimuspäällikkö Arto Palmu tiedotteessa.

Tutkimuksessa korkea-annoksisen rokotteen tehoa verrataan tavanomaisen annoksen sisältävään rokotteeseen. Vertailurokote on sama valmiste kuin kansallisessa rokotusohjelmassa käytettävä influenssarokote.

Tutkimukseen osallistuvat saavat jommankumman näistä rokotteista. Tulosten luotettavuuden varmistamiseksi annettava rokote arvotaan.

Jokainen 65 vuotta täyttänyt on oikeutettu kansallisen rokotusohjelman mukaiseen ilmaiseen influenssarokotteeseen. Kutsuttujen ei siis tarvitse osallistua tutkimukseen saadakseen influenssarokotteen, mutta korkea-annoksista tutkimusvalmistetta ei ole saatavilla muuten kuin tutkimuksessa.

– Mikäli kutsun saanut haluaa osallistua tutkimukseen, hän ei tarvitse kansallisen rokotusohjelman influenssarokotusta tällä kaudella. Toisaalta, jos henkilö on jo saanut kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteen tänä syksynä, tutkimukseen ei voi enää osallistua, Palmu sanoo.

THL kutsuu 65 vuotta täyttäneitä influenssarokotetutkimukseen loppuvuoden aikana. Tutkimuksen toteutukseen osallistuu toistakymmentä terveyskeskusta ympäri Suomen. Niiden alueilla asuvia 65 vuotta täyttäneitä kutsutaan tutkimukseen kirjeitse. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista.

Tavoitteena on saada tutkimukseen tällä influenssakaudella jopa 34 000 osallistujaa. Tutkimus jatkuu myös seuraavalla influenssakaudella, jolloin tavoitteena on saada niin ikään 34 000 osallistujaa mukaan.

Tutkimus toteutetaan yhteistyössä rokotevalmistaja Sanofi Pasteurin ja valikoitujen terveyskeskusten kanssa.