Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen odotettu päivitys kasvomaskisuositukseen on nyt annettu. Suositusta on täydennetty koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheiden ohjeilla.

Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Jos epidemiatilanteen huononeminen jatkuu eli jos siirrytään leviämisvaiheeseen, suojainten käyttöä laajennetaan edelleen.

Epidemiatilanne vaihtelee Suomessa alueittain.

Mistä koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheet tunnistaa? Hallituksen koronaepidemian hillitsemistä koskevan toimintasuunnitelman mukaan

•kiihtymisvaiheessa koronaviruksen alueellinen ilmaantuvuus on noin 10–25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 vuorokautta. Kiihtymisvaiheessa ilmenee paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja, jotka ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä. Sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia.

•leviämisvaiheessa puolestaan koronavirustartunnat leviävät alueellisesti tai laajemmin. Taudin ilmaantuvuus on noin 18–50 tapausta per 100 000 asukasta per 14 vuorokautta. Tapausten päivittäinen kasvunopeus on yli 10 prosenttia, ja alle puolet tartuntalähteistä pystytään jäljittämään. Sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti.

Tänään torstaina julkaistut päivitetyt ohjeet on tarkoitettu alueellisille viranomaisille, kun ne arvioivat alueensa epidemiatilannetta ja antavat alueillaan suosituksia maskin käytöstä.

Suositus ei koske työyhteisöjä, joita koskien asiantuntijalaitoksena toimii Työterveyslaitos.

THL on julkaissut kiihtymis- ja leviämisvaiheiden maskisuosituksen lisäksi perustason suosituksen, joka on voimassa niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana.

THL:n sivuilta löytyy kartta tilanteesta. Sen perusteella vain kahdessa sairaanhoitopiirissä ei tarvitse noudattaa mitään maskisuosituksista. Kartan mukaan ainoastaan Itä-Savon ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä ei ole viimeisen 14 päivän kuluessa ilmennyt yhtään koronatapausta. Tosin Helsingin Sanomien listauksessa tänään torstaina on yksi tapaus 14 päivän sisällä niidenkin alueella.

THL:n tänään päivittämä suositus ja kartta löytyvät täältä.

THL muistuttaa, että kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi kuitenkin vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.