Syöpäsäätiö on myöntänyt professori Teuvo Tammelalle 10 000 euron Niilo Voipio -palkinnon. Tammela on 40 vuoden ajan edistänyt suomalaista eturauhassyövän hoitoa ja tutkimusta.

Syöpäsäätiön palkinnon perusteluissa todetaan, että Tammela on yhdistänyt urallaan ansioituneesti korkeatasoisen tutkimustyön, potilastyön sekä lääkäreiden kouluttamisen.

Tammela on tehnyt uraauurtavaa syöpätutkimusta 1980-luvulta alkaen. Hän on eturauhassyöpään erikoistunut laaja-alainen tutkija, joka yhdistää perustutkimuksen kliiniseen tutkimukseen sekä epidemiologiseen tutkimukseen. Hän on tutkinut myös syövän psykososiaalisia vaikutuksia ja eturauhassyöpää sairastavien kokemuksia hoidon jälkeisestä elämänlaadusta.

Tutkimustyönsä ohella Tammela hoitaa potilaita, joilla on urologisia sairauksia, kuten eturauhassyöpää.

Tammela toimii Tampereen yliopiston kirurgian professorina sekä Tampereen yliopistollisen sairaalan kirurgian vastuualueen ylilääkärinä. Hän on julkaissut yli 600 alkuperäisjulkaisua.

Tammela on myös ohjannut 27 väitöskirjaa. Hän on useiden suomalaisten ja kansainvälisten tiedeyhteisöjen ja tieteellisten julkaisujen toimituskuntien jäsen.

Tammela on toiminut lukuisissa luottamustehtävissä Syöpäjärjestöissä vuosina 2000–2017.

Syöpäsäätiön neljän vuoden välein myöntämän Niilo Voipio -palkinnon tarkoituksena on kannustaa tieteellisessä tutkimustyössä ja sen soveltamisessa ansioituneita syöpätutkijoita. 2000-luvulla palkinnon ovat saaneet professorit Albert de la Chapelle, Matti Hakama, Jukka-Pekka Mecklin, Kari Alitalo ja Heikki Joensuu.