Parkinsonin tautia sairastava rouva lääkitys saatiin oikea-aikaisemmaksi lääkerobotin avulla. Hän pystyy nyt käymään itse wc:ssä. Vastaavia ja muita tarinoita on lukuisia. Terveysteknologialla onkin merkittävä rooli ikääntyvän Suomen haasteita ratkottaessa ja arvokkaan ikääntymisen tukemisessa.

‒ Terveydenhuollon haasteet ratkaistaan vain yhteistyöllä. Terveysteknologiayritykset haluavat avata keskustelun ikääntyvän Suomen haasteista. Siksi olemme koonneet yritysten ratkaisuesityksiä asiakirjaan, Maailman omaehtoisimmat ikäihmiset -työryhmän johtaja Leena Munter kertoo tiedotteessa.

Asiakirja julkaistiin eilen, 26. huhtikuuta.

Työryhmä toivoo muun muassa, että Suomessa laadittaisiin eri-ikäisten tasa-arvoisen hoidon ja palvelut varmistava terveysteknologiastrategia.

Strategiassa tulisi linjata esimerkiksi siitä, että Suomessa otettaisiin käyttöön ikääntyneiden palveluihin, rakentamisen ratkaisuihin, apuvälineisiin ja muihin lääkinnällisiin laitteisiin liittyvät standardit ja suositukset.

Vastaavia on jo käytössä esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa. Strategian toteuttamiseksi tulisi luoda taloudellinen substituutio ja kannustimet terveysteknologian hyödyntämiseksi valtion tasolla.

‒ Ikäihmisiä pitäisi ajatella monipuolisena joukkona erilaisia ihmisiä. Ikä kun ei ole itsessään sairaus. Uskomme siihen, että Suomessa voivat asua maailman omaehtoisimmat ikääntyneet sairaudesta, vammasta tai tilanteesta riippumatta. On vain löydyttävä tahtoa toteuttaa asiakirjassamme esitetyt uudistukset, sanoo Sailab – MedTech Finland ry:n toimitusjohtaja Laura Simik.

Lue seuraavaksi: