Auttaakseen taistelussa virheellistä koronatietoa vastaan Terveystalo lähestyy sosiaalisen median jättiläisiä (Facebook, Twitter, Google ja Snapchat) avoimella kirjeellä.

Avoin kirje kehottaa sosiaalisen median kanavia lanseeraamaan ikonin, jonka avulla käyttäjät voivat tunnistaa luotettavaa koronavirukseen liittyvää sisältöä jakavat tahot, kuten tutkijat, lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset. Ikonin avulla on tarkoitus nostaa ne vaikuttajat, joita tänä aikana todella tarvitaan, heidän ansaitsemalleen jalustalle.

– Sosiaalisesta mediasta on tullut viime vuosina ensisijainen tiedonlähde yhä useammalle, ja siksi haluamme varmistaa, että kanavista löytyy luotettavaa tietoa. Vaikka olemme pohjoismaalainen yritys, meillä on terveydenhuollon asiantuntijoina velvollisuus herättää keskustelua tämän tärkeän aiheen ympärillä myös kansainvälisellä tasolla. Koronavirus ei ole paikallinen ongelma, kuten ei sosiaalisen median valeuutisetkaan, eikä kumpaakaan näistä voida ratkaista vain paikallisesti, kertoo Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan 20 prosenttia sosiaalisessa mediassa leviävästä väärästä koronavirusinformaatiosta on poliitikoiden, julkisuuden henkilöiden tai muiden vaikuttajien jakamaa. Siitä huolimatta alustojen algoritmit suosivat tätä sisältöä yli muiden, kerrotaan Terveystalon tiedotteessa.

Valmiiden kriteereiden esittämisen sijaan luotettavien tiedonlähteiden tunnistamiseen voitaisiin käyttää esimerkiksi maailman parhaimpien yliopistojen lääketieteellisiä tiedekuntia.

Avoimen kirjeen takana seisoo myös Terveystalossa lääkärinä toimiva Anni Saukkola, joka tunnetaan sosiaalisessa mediassa Lääkäri Annina sekä yhtenä Tiedenaiset-yhteisön perustajana.

– Sosiaalisen median kanavat ovat ottaneet kevään aikana jo askeleita kohti turvallisempaa ja luotettavampaa terveyssisältöä. Tästä huolimatta kanavissa leviää edelleen niin tahallista kuin tahatontakin virheellistä tietoa. Mielestäni sosiaalisen median käyttäjillä on oikeus turvalliseen tietoon eikä luotettavan tiedon tunnistaminen saa jäädä heidän vastuulleen. Siksi tarvitaan nykyistä laajempia toimia luotettavan sisällön turvaamiseksi, pohtii Saukkola tiedotteessa..

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.