Terveystalo laajentaa koronavirustestiin pääsyn kriteerejä. Jatkossa Terveystalossa koronavirustestiin pääsevät lääkärin arvion perusteella myös alle 70-vuotiaat, joilla on ollut akuutin hengitysinfektion oireita eli kuume, yskä ja/tai hengenahdistus vähintään kahden vuorokauden ajan.

Lisäksi testataan edelleen hengitystieinfektio-oireisia terveydenhuollon ammattilaisia ja iäkkäitä henkilöitä, sekä hengitystieinfektio-oireisia henkilöitä, joilla on syytä epäillä koronavirusta altistumistietojen tai matkustushistorian perusteella.

Terveystalo tekee koronavirustestejä tällä hetkellä 20 laboratoriossa tai drive in -testauspisteessä ja laajentaa testauspaikkojen verkostoaan edelleen.

– Testiin pääsee vuorokauden kuluessa lähetteen kirjoittamisesta ja saamme tulokset keskimäärin 1,5 päivässä, sanoo Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono yhtiön tiedotteessa.

Terveystalon kautta pystytään nyt analysoimaan 6000-7000 testiä viikossa. Yhteistyökumppani on Synlab.

Keräämme biopankkisuostumuksen antaneilta koronatestatuilta näytteitä THL:n kansalliseen tutkimukseen.

Terveystalo alkaa myös julkaista päiväkohtaista dataa koronaepidemiasta ja kerätä biopankkinäytteiden avulla tietoa genetiikan vaikutuksesta viruksen taudinkulkuun ja sairastumisriskiin.

Yhtiö kertoo kokoavansa yhteen näkymään hengitystieinfektioiden diagnoosimäärät, koronavirustestien määrät ja tulokset sairaanhoitopiireittäin perustuen Terveystalossa tehtyjen koronavirustestien tuloksiin ja lääkärien vastaanotoilla tehtyihin diagnooseihin ja koronavirusepäilyihin.

Datanäkymä löytyy osoitteesta https://avoinraportointi.terveystalo.com/korona/

–Avaamalla dataamme haluamme olla hyödyksi kansallisessa poikkeustilanteessa, Bono sanoo.

Bonon mukaan avoin data suomalaisten terveydestä on tärkeää kokonaiskuvan hahmottamiseksi.

– Näin mittavassa epidemiatilanteessa yksityisen terveydenhuollon rooli julkisen sektorin kumppanina korostuu.

Data kertoo myös, kuinka nopeasti koronatestiin Terveystalossa pääsee ja kuinka kauan tulosten saaminen kestää.

Terveystalo on myös mukana THL:n hankkeessa, jossa tutkitaan miten potilaan genetiikka vaikuttaa koronaviruksen tarttumiseen ja sairastumiseen sekä sitä, miksi jotkut saavat covid-19-taudista vakavampia oireita kuin toiset.

– Keräämme biopankkisuostumuksen antaneilta koronatestatuilta näytteitä THL:n kansalliseen tutkimukseen. Näin saadaan myös pitkällä aikavälillä lisää tietoa covid-19 -tartunnan yksilöllisestä kulusta, Bono sanoo.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.