Suomen Terveystalo aloittaa Oulussa lääkärikeskus-sairaalatoiminnan Rokuan Terveys- ja Kuntouttamissäätiön rakennuttamassa Oulun Seudun Kuntoutussairaalassa.

Hanke maksaa säätiölle 10 miljoonaa euroa. Toimintaa varten remontoidaan 5 000 neliön tilat Oulun yliopistollisen sairaalan ja Oulun kaupunginsairaalan vierestä.

Kyseessä on Suomen yksityisen terveydenhuollon suurin yksittäinen investointi kautta aikojen. Useimmat lääkäriasemaketjut toimivat vuokratiloissa työntekijöiden osaamisen varassa, jolloin suuria investointeja ei tule. Esimerkiksi MedOne pyrkii talousjohtaja Sami Martinkaupin mukaan välttämään investointeja.

Terveystalon toimitusjohtaja Harri Aho lupaa hoitaa hyvinkin haastavia potilaita.

- Tämä on mahdollista, koska lääkärikeskus sijaitsee Oysin vuodeosastosairaalan yhteydessä.

Rokuan Terveys- ja Kuntouttamissäätiöllä on 12 vuoden kokemus Päivärinteen kuntoutussairaalan pyörittämisestä. Konsernijohtaja Tuomas Alasalmen mukaan säätiö halusi kumppanin, jonka kanssa se voisi tarjota kunnille kattavaa palvelua.

- Neuvottelin kaikkien mahdollisten kumppaniehdokkaiden kanssa. Terveystalo ymmärsi parhaiten kaltaisemme yleishyödyllisen säätiön ajattelun taustoja.

Säätiö hoitaa uudessa sairaalassa pitkäaikaishoitoa ja kuntoutusta. Terveystalo vastaa lääkärikeskuksesta, työterveyshuollon palveluista, leikkaustoiminnasta sekä laboratoriosta ja röntgenistä.

Tiloihin tulee myös potilashotelli.

- Miksi pitää ihmistä sairaalassa, ellei hän tarvitse sairaalapaikkaa? Potilashotellissa voimme tarjota majoitusta 40 eurolla ja täysihoitoa 70 eurolla, kun vuorokausi sairaalassa maksaa 300 euroa, Alasalmi sanoo.

Suomen Terveystalolla on 70 toimipistettä, joista 13:lla on sairaalaoikeudet. Terveystalo kasvatti viime vuonna markkinaosuuttaan ja kohensi rahoitusasemaansa.

Ennestään Terveystalolla oli Oulussa magneettikuvausta.

Paljonko on paljon?

Esimerkkejä terveydenhuollon investoinneista

Husin 15 vuoden rakennushankkeet 1 miljardi euroa. Esimerkiksi:

* Esimerkiksi:

** Meilahden alue

250

** Peijaksen ykkösvaiheen laajennus

35

** Lohjan sairaalan uudisrakennus

22

** Porvoon sairaalan laajennus

14

Hus-piiriin investoinnit 2005

97

Mehiläisen investoinnit 2004

11

Oulun Seudun Kuntoutussairaala

10

Lapin sairaanhoitopiirin investoinnit 2005

6

Lapin keskussairaalan lisärakennus

7