Suomen suurimman työterveyspalvelujen tuottajan Terveystalon ja laboratorio- ja kuvantamispalveluja tarjoavan Synlabin tavoitteena on tuoda SARS-CoV-2-koronaviruksen vasta-ainetestit asiakkailleen vielä huhtikuun aikana.

– Näillä näkymin pääsiäisen jälkeen, Synlab Suomen toimitusjohtaja Aarne Aktan sanoo.

Tavoite on tarjota mahdollisuus selvittää, ovatko he sairastaneet COVID-19-taudin ja voivatko he palata töihin ja arkeen. Terveystalon työterveyden asiakasyritykset työllistävät noin 700 000 suomalaista. Testi on tarjolla kaikille Terveystalon asiakkaille.

– Epidemia vaikuttaa asiakasyritystemme toimintaan erittäin kriittisesti ja haluamme tarjota heille ratkaisuja, jotka tukevat heidän liiketoimintansa jatkuvuutta. Kun koronaepidemian intensiivisin vaihe väistyy, arkeen paluu korostuu eikä Suomella ole varaa pitää terveitä pois töistä varmuuden vuoksi, Terveystalon laboratoriodiagnostiikkapalvelujen ja uusien ratkaisujen johtaja Eeva Nyberg-Oksanen sanoo.

Verinäytteestä otettava vasta-ainetesti on halvempi ja helpompi analysoida kuin nenänielusta otettava akuutin koronavirustartunnan paljastava PCR-testi eli geenimonistustesti.

Vasta-ainetesti ei kuitenkaan kerro heti tartunnan alkuvaiheessa, onko potilaalla koronavirus. Se näyttää positiivisen tuloksen vasta, kun virukselle altistuminen on jatkunut pitemmän aikaa. PCR-testi sen sijaan varmistaa noin vuorokaudessa heti tartunnan alkuvaiheessa, onko potilaalla koronavirus.

– Vasta-ainetesti antaa mahdollisuuden tehdä laajaa testausta. Sen avulla voi esimerkiksi kartoittaa tietyn työnantajan kaikki työntekijät ja selvittää, miten virus on levinnyt, Nyberg-Oksanen sanoo.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.