Helsingin Kannelmäessä terveysasemapalvelut tuottaa syksystä alkaen Terveystalo. Jätkäsaaren ja Ruoholahden asukkaille palvelut tuottaa Mehiläinen.

Helsinki kilpailutti terveysasemapalvelut keväällä 2021. Tarjouksia tuli molemmille alueille kolme. Kyse on määräaikaisesta kokeilusta.

Terveysasemapalvelujen hankkimisesta tehdään neljän vuoden sopimus. Varsinaisen sopimiskauden jälkeen on mahdollista ottaa käyttöön vielä korkeintaan kahden vuoden mittainen optiokausi. Sopimuskausi alkaa syys–lokakuussa 2021.

Uusille terveysasemille hankittavat palvelut sisältävät lääkäreiden ja hoitajien kiireettömät ja kiireelliset vastaanotot, fysioterapian suoravastaanotot ja mielenterveys- ja päihdetyön sairaanhoitajan palvelut sekä näihin liittyvät tukipalvelut.

Uusi terveysasema Kannelmäessä tarjoaa syksystä alkaen asiakkaille samat palvelut kuin nykyinenkin terveysasema. Se hoitaa samaa Kannelmäen alueen väestöä. Kannelmäen terveysaseman nykyinen henkilöstö siirtyy kaupungin muille terveysasemille.

Keskustaan perustettava uusi yksikkö täydentää syksystä alkaen muiden keskustan alueen terveysasemien palveluja. Se vastaa Ruoholahden ja Jätkäsaaren alueen terveyspalveluista.

Helsinki tiedottaa, että terveysasemapalvelujen lisähankinta ei vähennä nykyisten terveysasemien resursseja. Myöskään asiakasmaksuihin ei tule muutoksia, esimerkiksi terveyskeskusmaksua ei asiakkailta peritä jatkossakaan.

– Uudistus on yksi keino parantaa kiireettömän hoidon saatavuutta ja lisätä terveysasemapalveluja helsinkiläisille. Lisäpalvelu tulee myös tarpeeseen, kun kurotaan umpeen koronaepidemian aiheuttamaa hoitovelkaa, sanoo terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen tiedotteessa.

Kannelmäen terveysasema valikoitui kokeiluun, koska siellä on pitkät jonot ja terveysaseman nykyinen rakennus on huonokuntoinen. Keskustan alue on mukana, koska väestönkasvun takia terveyspalvelujen kysyntä on alueella kasvanut.