Ahdistuneisuushäiriöiden, unettomuuden, masennuksen, pitkittyneen stressin tai toistuvan masennuksen yleistyminen on globaali ilmiö. Yhä useampi suomalainen osaa hakea apua tällaisiin mielenterveyden ongelmiin, mikä näkyy myös terveyspalveluyritys Terveystalon potilasdatassa.

Terveystalo aikoo selvittää, mistä mielenterveysongelmien diagnoosien ja niistä johtuvien sairauspoissaolopäivien kasvu johtuu ja mitä asialle voisi tehdä.

Terveystalo alkaa analysoida 3,6 miljoonan suomalaisen terveystietoja käsittävää potilasdataansa ajankohtaisten ja koko yhteiskuntaan vaikuttavien terveysilmiöiden syiden ja seurausten selvittämiseksi.

– Järjestelmäämme kertynyt tieto suomalaisten terveydestä on ainutlaatuista – tällaista kattavaa dataa on ollut saatavilla paljon niukemmin avoterveydenhuollosta kuin tietoa sairaala- ja erikoissairaanhoidosta. Nyt laajennamme hallussamme olevan datan hyödyntämistä potilaidemme hoitamisesta koko yhteiskunnan hyvinvoinnin lisäämiseen. Tietouden lisääminen on vaikuttava tapa nostaa ennaltaehkäisevän hoidon merkitystä ja säästää kustannuksia, Terveystalon ylilääkäri Sari Riihijärvi kommentoi tiedotteessa.

Viime vuonna mielenterveyshäiriöistä aiheutui 1,3 miljoonaa sairauspoissaolopäivää, mikä tarkoitti työnantajille laskennallisesti 455 miljoonan euron poissaolokustannuksia.

Kolmessa vuodessa mielenterveyshäiriöistä aiheutuneiden sairauspoissaolopäivien määrä on kasvanut 53 prosenttia. Keskimäärin mielenterveyden ongelmista aiheutui viime vuonna 17 sairauspoissaolopäivää potilasta kohden.