Ihmisen mikrobistolla on tärkeä rooli: se vaikuttaa kehomme ruoansulatukseen, erilaisten ravintoaineiden tuotantoon, vastustuskykyyn ja aineenvaihdunnan sekä immuunitoiminnan säätelyyn.

Mikrobilääkkeillä eli antibiooteilla on totuttu hoitamaan tavallisia infektioita. Niillä on kuitenkin välittömiä vaikutuksia ihmisen mikrobikannan koostumukseen ja diversiteettiin, eli monimuotoisuuteen.

Valtakunnallinen Fin-HIT-tutkimus selvittää lasten ja nuorten terveyttä ja elintapoja. Tuoreimmassa Fin-HIT-tutkimuksessa tutkijat selvittivät antibioottien käytön vaikutuksia syljen mikrobiston monimuotoisuuteen ja koostumukseen nuorilla. Se on uutta, sillä suurin osa aiemmista ihmisen mikrobien ja terveyden välisen yhteyden tutkimuksista on keskittynyt suoliston bakteerikannan tutkimiseen.

Tutkimuksessa julkaistiin viime viikolla artikkeli BMC-sivustolla.

Tutkijat käyttivät aineistonaan yhteensä 808 satunnaisesti valitun nuoren tietoja Fin-HIT-tutkimusaineistosta. Antibioottien käyttöä tutkittiin Kelan lääkeostojen rekisteritietojen avulla.

Tutkijat osoittivat, että jos antibiootteja käytetään runsaasti tai toistuvasti lapsuudessa, lääkkeet muuttavat syljen bakteerikantaa.

– Mikrobiston muutoksiin vaikutti se, olivatko nuoret käyttäneet paljon, jonkin verran vai vähän antibiootteja lapsuutensa aikana. Antibioottien vaikutukset syljen mikrobistoon vaihtelivat myös sukupuolen ja käytetyn lääkkeen mukaan, sanoo Sajan Raju, tutkijatohtori Helsingin yliopistosta.

Merkittävin muutoksen aiheuttaja oli atsistromysiini. Sitä käytetään lääkkeenä esimerkiksi keuhkoputkentulehdukseen, keuhkokuumeeseen ja korvatulehduksiin. Tutkimuksen mukaan jokainen lääkekerta atsitromysiiniä heikensi syljen mikrobiston monimuotoisuutta.

Vaikutus oli vahvempi tytöillä kuin pojilla.

– Tulokset osoittavat, että meidän on syytä olla huolissamme runsaasta atsistromysiinin käytöstä, sillä lääke vaikutti tutkimuksessa kaikista antibiooteista eniten nuorten syljen bakteerikannan koostumukseen ja diversiteettiin, Raju sanoo.

Pojilla bakteerikantaa muokkasi tyttöjä vahvemmin amoksilliinin käyttö. Atsitromysiinin tapaan amoksilliini on yleinen lääke muun muassa välikorvantulehdukseen ja keuhkoputkentulehdukseen. Amoksilliinin ja amoksiini-klavulaanihapon todettiin vähentävän eniten Rikenellaceae-bakteeriperheen määrää syljestä.

Tutkimuksessa antibioottien käyttö myös vähensi paludibakteerien määrää syljessä ja vaikeutti aminohappojen hajoamista mikrobistossa.

Toistuvan antibioottien käytön vaikutuksia syljen mikrobistoon ei vielä tunneta hyvin. Antibioottien käytöstä sen sijaan tiedetään, että se voi tuoda ihmiselle terveysriskejä myöhemmin elämässä.

– Antibiootit voivat aiheuttaa lihavuutta tai johtaa antibiooteille resistenttien bakteerien lisääntymiseen, Raju sanoo.

Tutkimuksen aineistossa suurin osa (85 prosenttia) käytti antibiootteja ensimmäisen kolmen ikävuoden aikana. Koska tutkijoiden aineisto koostui antibioottien ostoista, he eivät voineet olla täysin varmoja siitä, onko lääkkeet käytetty reseptin mukaan. Tutkimukseen ei yhdistetty tietoja nuorten hammasterveydestä.

Täällä on tarjolla video tutkimuksen tuloksista.