Yksi yleisimmistä lasten syövistä on leukemia, josta on saatu hiljattain hyviä uutisia: suoliston mikrobiston avulla voisi tulevaisuudessa ehkä olla mahdollista tunnistaa lapset, jotka ovat saamassa leukemian. Suoliston mikrobistoa muokkaamalla saattaisi siis kenties pystyä vaikuttamaan taudin puhkeamiseen.

Toinenkin hyvä uutinen aiheesta on julkaistu hiljattain. Tampereen yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa selvitettiin lasten akuutin lymfoblastisen leukemian syöpäsolujen piirteitä ja hoitovastetta nykyaikaisella yhden solun analysointitekniikalla.

Huippumodernilla tekniikalla analysoitiin jokainen solu erikseen, jolloin voitiin estää ETS-geenien toimintaa täsmälääkkeillä. Tämä johti syöpäsolujen jakautumisen pysähtymisen.

Yhä useampaa lasta voidaan auttaa, jos heidät vain saadaan ajoissa hoidon piiriin.

Nuuskan käyttäjien ikä on hälyttävästi laskenut. Nuuskan käyttö aloitetaan usein jo 14-vuotiaana. Etenkin ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevilla nuorilla päivittäinen nuuskan käyttö on lisääntynyt. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan nuuskan käyttö lisää merkittävästi riskiä kuolleisuuteen, sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpään.

Lääketiede kehittyy valtavin harppauksin, ja yhä useampaa lasta voidaan auttaa vakavissakin sairauksissa, jos heidät vain saadaan ajoissa hoidon piiriin. Tietoa nuuskan, alkoholin, tupakan, epäterveellisen ravinnon ja liikkumattomuuden vaikutuksista on saatavilla kaikkialla.

Silti vaikuttaa siltä, että kaikkia kansanosia hyvinvointi ei tavoita samalla tavalla.

Tällä viikolla on keskusteltu kansalaisten terveyslukutaidosta. Vastakkain ovat asettuneet hyvin toimeentulevat ja matalamman toimeentuloluokan perheet. Alkuviikosta julkaistiin tutkimus, jonka mukaan hyvätuloisten perheiden lapset selviävät syövistä köyhien perheiden lapsia paremmin.

On arvioitu, että hyvin toimeentulevat kansalaiset hakeutuvat hoidon piiriin nopeammin ja osaavat vaatia enemmän. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat kuitenkin korostaneet, että kaikki saavat samanlaista hoitoa, riippumatta taustoista. Esimerkiksi Taysin Lasten ja nuorten sairaalan veri- ja syöpätautien yksikön osastonylilääkäri Olli Lohi kirjoitti maanantaina Twitterissä, että tutkimustulos on käytännön kokemuksen vastainen.

Tutkimuksen suuntainen kehitys vaatii kuitenkin jatkuvaa tarkastelua. Vähin, mitä voidaan tehdä, on huolehtia siitä, että terveyteen liittyvä tieto on kaikkialla ymmärrettävässä muodossa ja että hoito-ohjeita osataan tulkita oikein.

Lue seuraavaksi: