Yliopistosairaaloiden yhteinen erikoissairaanhoidon verkkopalvelu Terveyskylä.fi laajentuu jälleen avaamalla Diabetes-, Palliatiivinen, Päivystys- ja Vatsatalot.

Diabetestalo tarjoaa tukea, ohjausta, neuvoja ja vinkkejä omahoitoon niin diabetesta sairastavalle, hänen läheisilleen kuin alan ammattilaisille.

Palliatiivinen talo on rakennettu parantumatonta sairautta sairastavien potilaiden ja heidän läheistensä tueksi. Talosta löytyy tietoa aikuisten palliatiivisesta hoidosta, saattohoidosta, oirehoidosta, sairauksista sekä eri tukimuodoista.

Päivystystalo tarjoaa apua äkillisiin terveysongelmiin, neuvoja itsehoitoon ja ohjausta päivystyspalveluihin hakeutumisessa. Sen tavoitteena on tukea kansalaisia päätöksenteossa ja tehdä päivystyspoliklinikoiden toimintaa tutuksi.

Äkillisen oireen tai tapaturman yllättäessä Päivystystalo tarjoaa toimivat työkalut hoidon tarpeen arvioimiseksi sekä lähimpänä sijaitsevan päivystyksen tai apteekin löytämiseksi. Sivusto ohjeistaa myös hätätilanteessa toimimiseen ja esittelee keskeisimmät ensiapuohjeet. Päivystystaloon on tuotettu yli kolmekymmentä tutkittuun tietoon pohjautuvaa oirekohtaista itsehoito-ohjetta.

Vatsatalo keskittyy vatsan alueen sairauksiin ja vatsavaivoihin. Sivustolta saa käytännön neuvoja itsehoitoon, hoitoon hakeutumiseen sekä tietoa ammattilaisten toteuttamista hoidoista.

Vatsatalon avausvaiheessa pilotoidaan myös nivustyräpotilaan digihoitopolku. HYKS-alue avaa osana virtuaalista Vatsataloa Suomen ensimmäisen nivustyräpotilaille tarkoitetun digitaalisen hoitopolun. Lääkäri valitsee lähetteiden perusteella hoitoon sopivat potilaat, jotka kirjautuvat Omapolulle omilla pankkitunnuksillaan.

Omapolku on erikoissairaanhoidon palvelukanava, jolta löytyvät kaikkien Terveyskylän talojen digitaaliset hoitopolut sekä omahoito-ohjelmat. Digihoitopoluille tarvitaan lääkärin lähete tai olemassa oleva hoitosuhde, mutta osa omahoito-ohjelmista tulee olemaan kaikille avoimia.

Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaville on rakennettu oma IBD-osionsa. Se tarjoaa luotettavaa tietoa suolistosairauksien hoidosta ja seurannasta sekä antaa vinkkejä IBD:n kanssa arjessa ja erilaisissa elämäntilanteissa selviämiseen.