Erikoissairaanhoidon verkkopalveluun Terveyskylään on tänään avattu kolme uutta palvelua.

Terveyskylään avautuivat Infektio-, Ihotauti- ja Lääketalot.

Infektiotalossa on tietoa infektiotaudeista ja niiden ehkäisystä. Sivut käsittelevät esimerkiksi lääkkeille vastustuskykyisiä ongelmamikrobeja, borrelioosia sekä Hiviä.

– Yleisen tiedon lisäksi talo toimii apuna ja tukena myös infektiosairauksien alalla hoidossa oleville potilaille, kertoo Infektiotalon projektipäällikkö, osastonylilääkäri Mari Kanerva Husin tulehduskeskuksesta tiedotteessa.

Ihotautitalo tarjoaa tietoa erilaisista ihosairauksista ja ihosyövistä sekä tukea niiden hoitoon. Sivuston on myös määrä edistää kaikkien ihotautia sairastavien potilaiden, heidän läheistensä sekä ammattilaisten välistä yhteistyötä.

– Kaikkien viiden yliopistosairaalan asiantuntijat ovat yhdessä rakentaneet Ihotautitaloa. Olemme saaneet menestyksekkäästi koottua varsin laajan kokonaisuuden ihotautipotilaiden avuksi. Työ jatkuu, ja tarjoamme pian lisää digitaalisia palveluja sekä potilaille että terveydenhuollon ammattilaisille, sanoo Ihotautitalon projektipäällikkö, osastonylilääkäri Katariina Hannula-Jouppi Husista tiedotteen mukaan.

Lääketalo tarjoaa tietoa lääkityksestä ja vastaa kysymyksiin lääkkeiden oikeasta käytöstä ja ongelmatilanteista. Lääketaloa ovat sen ensimmäisessä vaiheessa tehneet Turun ja Helsingin yliopistosairaaloiden lääkeasiantuntijat.

– Lääketalo on tarkoitettu kaikille lääkkeitä käyttäville tai heidän omaisilleen sekä yleensä lääkkeistä ja niiden oikeasta käytöstä kiinnostuneille. Seuraavassa vaiheessa laajennamme ammattilaisten suuntaan, heidän työtään helpottamaan, kertoo tiedotteessa projektipäällikkö, kliinisen farmakologian erikoislääkäri Outi Lapatto-Reiniluoto Husista.

Terveyskylä.fi on yhdessä potilaiden kanssa kehitetty erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Sitä rakennetaan Virtuaalisairaala 2.0 -kärkihankkeessa, joka on viiden yliopistosairaanhoitopiirin yhteinen projektikokonaisuus. Hus koordinoi hanketta. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Terveyskylän talojen tietosisältö on veloituksetta kaikkien käytössä. Terveyskylän olennainen osa on verkon yli annettava hoito eli digihoitopolut ja omahoito-ohjelmat eri potilasryhmille.

Jo aiemmin Terveyskylässä on avattu Aivotalo, Allergia- ja astmatalo, Harvinaissairauksien talo, Naistalo, Niveltalo, Kuntoutumistalo, Kivunhallintatalo, Lastentalo, Leikkaukseen tulijan talo, Nuortentalo, Painonhallintatalo, Reumatalo, Sydänsairauksien talo, Syöpätalo, Verisuonitalo, Vertaistalo sekä Helsingin Biopankki ja ammattilaisten osio.

Rakenteilla ovat muun muassa Silmätalo, Diabetestalo ja Päivystystalo.

----

FAKTA Digihoitopolulle tarvitaan lääkärin lähete

Digihoitopolku voi sisältää

-potilasohjeita

-etävastaanottoja

-mahdollisuuden sähköiseen ajanvaraukseen

-työkaluja oman terveydentilan arviointiin

-turvallisen viestikanavan hoitavaan yksikköön

-oireiden ja terveysarvojen seurantavälineitä

Digihoitopoluille tarvitaan lääkärin lähete tai olemassa oleva hoitosuhde. Osa omahoito-ohjelmista on kaikille avoimia