Sosiaalityöntekijän tai -ohjaajan työskentely paikan päällä terveysasemalla parantaa asiakkaiden saamaa palvelua ja lisää reippaasti terveysasemien työntekijöiden tyytyväisyyttä. Asia selviää THL:n teettämästä terveyskeskuskyselystä. Sen mukaan 32:ssa prosentissa terveysasemista työskentelee sosiaalityöntekijä tai -ohjaaja vähintään kerran viikossa paikan päällä.

– Terveysasemien asiakkaista erityisesti ikääntyneet ja ihmiset, joilla on taloudellisia ongelmia tai päihdeongelmia, tarvitsevat usein myös sosiaalityöntekijän tai -ohjaajan apua. On suuri etu, jos apu löytyy paikan päältä terveysasemalta. Eri palveluja saa näin nopeammin ja saumattomammin, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Vesa Syrjä tiedotteessa.

Kyselyssä 46 prosenttia terveysasemista ilmoitti, että asemalla käy sosiaalialan ammattilainen tarpeen mukaan tai harvemmin kuin kerran viikossa. 22 prosenttia asemista on järjestänyt sosiaalipalvelut muulla tavoin, usein niin, että asiakkaat ohjataan ottamaan itse yhteyttä sosiaalitoimeen.

Kyselyn mukaan alle puolet eli 45 prosenttia terveysasemista on tyytyväisiä siihen, miten yhteistyö sosiaalipalvelujen kanssa sujuu. Korjattavaa on erityisesti suurten sote-palveluiden järjestäjien alueilla.

– Isoissa organisaatiossa yhteistyötä voi hankaloittaa yksinkertaisesti se, että työntekijöitä on niin paljon eivätkä kaikki tunne toisiaan, sanoo THL:n ylilääkäri Anu Niemi.

Parhaimmaksi yhteistyö koetaan, kun sosiaalialan ammattilaiset työskentelevät paikan päällä terveysasemalla. 65 prosenttia terveysasemista, joissa sosiaalitoimen sosiaalityöntekijä tai -ohjaaja on paikalla vähintään kerran viikossa, kokee yhteistyön onnistuneeksi. Tyytyväisyys tippuu 40 prosenttiin, kun sosiaalialan ammattilainen ei ole säännöllisesti paikalla.

Osassa terveysasemia on mahdollisuus päästä tarvittaessa myös erikoislääkärin vastaanotolle paikan päällä. Yleisimmin terveysasemilla on mahdollisuus saada geriatrian, psykiatrian sekä lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkärin palveluita. Tämä on luontevaa, sillä ikääntyneitä ja mielenterveyden ongelmista kärsiviä asiakkaita on terveysasemilla paljon. Sen sijaan fysiatrian palvelut paikan päällä ovat harvinaisia, vaikka tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yleisin käyntisyy terveysasemilla.

– Syynä voi olla se, että fysiatrian alan erikoislääkäreitä on vähän ja heitä valmistuu huomattavasti vähemmän kuin mitä tarve on, Niemi arvioi.

Yksi juuri alkaneen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman tavoitteista on varmistaa, että jokainen suomalainen saa tarvitsemansa sote-palvelut sujuvasti ja yksilöllisten tarpeidensa mukaan.

– Kyselyn tulokset ovat erinomainen pohja hyödynnettäväksi ohjelmassa, Niemi toteaa.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.