"Neljä viidestä terveyskeskuslääkäristä pitää työtään antoisana ja houkuttelevana, selviää Mediuutisten Suuresta lääkäritutkimuksesta. Sairaaloissa ja yksityisillä lääkäriasemilla työskentelevistä yhtä moni pitää terveyskeskuksissa työskentelyä yhdentekevänä tai vastenmielisenä.

– Täällä on kivaa. Ne, jotka ovat olleet terveyskeskuksessa töissä kauan, eivät ymmärrä, mistä huono maine tulee, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Helinä Lappi.

Tutkimukseen vastanneet terveyskeskuslääkärit kokivat työnsä kuluttavaksi, ja heidän mielestään henkilökuntaa oli liian vähän. Silti he olivat sairaaloissa työskenteleviä kollegoitaan tyytyväisempiä työpaikkansa johtoon.

Vastenmieliseksi työnsä koki lähes kolmasosa alle 35-vuotiaista terveyskeskuslääkäreistä. Vanhemmissa tyytymättömien osuus putosi reilusti alle kymmenesosaan ja työtään antoisana pitävien osuus nousi lähelle 90 prosenttia.

Luonnollisena selityksenä voi olla se, että työhönsä tyytymättömät ovat keski-ikään mennessä siirtyneet uusiin tehtäviin. Toisaalta tilastoa voi lukea näinkin: terveys­keskustyö säilyttää mielenkiintonsa loppuun asti.

– Osa nuorista on täällä vain sen stressiajan eli kolmisen vuotta. Monet asiat tuntuvat helpommilta sitten, kun työtä oppii, Lappi sanoo."