Terveysjärjestöt vaativat päättäjiltä voimakkaampia toimia nuuskan kulutuksen kasvun hillitsemiseksi ja vähentämiseksi.

”Tilanteeseen tulee suhtautua vakavasti ja ryhtyä pikaisiin toimenpiteisiin uuden nikotiiniriippuvaisen sukupolven syntymisen ehkäisemiseksi”, kerrotaan terveysjärjestöiden tiedotteessa.

Terveysjärjestöiden mukaan kouluissa ja urheiluseuroissa tehtäviä toimia nuuskan käytön vähentämiseksi tulee vahvistaa. Lisäksi Suomen tulee vaatia Ruotsia lopettamaan Suomeen suunnattu nuuskan myynti ja markkinointi.

Nuorten päivittäinen nuuskan käyttö on lisääntynyt kymmenen vuoden ajan erityisesti ammatillisen oppilaitosten opiskelijoiden keskuudessa. Vuonna 2019 heistä käytti päivittäin nuuskaa 15 prosenttia. Käyttäjistä suurin osa on poikia.

”Nuuska on nuorille trendituote, jonka hankkiminen on helppoa. He eivät osaa pitää sitä kovinkaan haitallisena terveydelle”, sanotaan tiedotteessa.

Nuuska on nikotiiniriippuvuutta aiheuttava tupakkatuote. Se sisältää noin 30 syöpävaarallista ainetta sekä raskasmetalleja, kuten arsenikkia, kromia ja nikkeliä. Nämä aineet imeytyvät suun limakalvon ja ruoansulatuskanavan kautta verenkiertoon, josta ne kulkeutuvat kaikkialle elimistöön.

Ruotsi sai poikkeusluvan nuuskan myyntiin liittyessään EU:hun, mutta myynti ja markkinointi muihin EU-maihin kuitenkin kiellettiin. Lukuisat selvitykset Suomesta osoittavat, että Ruotsista Suomeenkin markkinoitavaa nuuskaa on Suomessa helposti saatavilla.

Terveysjärjestöiden yhteisen vetoomuksen ovat laatineet EHYT ry, Filha ry, Hengitysliitto ry, Suomen ASH ry, Suomen Syöpäyhdistys ry ja Sydänliitto ry.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.