Terveydenhuollon ammattilaiset ja tiedeyhteisö eivät enää luota median tai teknologiajättien kykyyn torjua tehokkaasti netissä leviävää virheellistä terveystietoa. Siksi he ovat Yhdysvalloissa tarttuneet suurin joukoin itse toimeen.

New Yorkin yliopiston infektioasiantuntija ja kliinisen työn professori Celine Gounderin mukaan epäluottamus on kasaantunut vuosien aikana, mutta nyt se on kohonnut huippuunsa.

”Olemme nähneet tätä kehitystä suhtautumisessa rokotteisiin jo vuosikymmenen, mutta nyt se on siirtynyt ihan toiselle tasolla”, hän sanoo tietotoimisto Axiosin haastattelussa.

Tietotoimiston mukaan rajoittaakseen valheellista terveysuutisointia lääkärit, hoitajat ja tutkijat ovat viime aikoina Yhdysvalloissa perustaneet ennen näkemättömän määrän omia mediakanavia välittämään tutkittua terveystietoa ja esiintyneet yhä hanakammin uutisten terveyskysymyksissä asiantuntijoina.

”Se täyttää tyhjiötä, eräänlaista kuilua”, sanoo rokotetutkija Peter Hotez, joka Axiosin mukaan on pandemian alusta lähtien esiintynyt miltei joka päivä televisiossa.

”Moni terveyden asiantuntija on astunut julkisuuteen, koska kokee, että siitä on tullut osa heidän työtään – ja suurella yleisöllä on sille valtava tarve. Oikeaa terveystietoa on saatava muualtakin kuin lääkärin vastaanotolta.”

Spotify koittaa paikata saamaansa mainehaittaa

Spotifyn suosituimman ohjelman The Joe Rogan Experiencen ympärillä on vellonut viikkoja kohu, kun useat muusikot ovat vetäneet musiikkinsa pois järjestelmästä Joe Roganin ohjelmassa viljeltyjen koronapandemiaa ja -rokotteita vähättelevien ja vääristelevien tietojen vuoksi.

Harvempi tietää, että kohu sai kierroksia alun perin siksi, että 270 professoria, lääkäriä ja muuta terveydenhuollon ammattilaista lähetti Spotifylle avoimen kirjeen huolestaan, että kanavan podcastissa levittämät väitteet ovat valheellisia ja yhteisölle haitallisia.

Kirjeessä pyydettiin Spotifyn kanssa yhteistyössä olevia muusikkoja reagoimaan asiaan, ja näin todella tapahtunut. Muun muassa Neil Young, Joni Mitchell, India.Arie, David Crosby, Graham Nash ja Stephen Stills ovat poistaneet tuotantonsa Spotify-levityksestä.

Spotify ei ole lopettanut Joe Roganin ohjelmaa, mutta se ilmoitti sunnuntaina alkavansa rajoittaa koronaan liittyvää valeinformaation esittämistä kanavallaan, ilmeisesti ohjaamalla asiakkaitaan myös oikean tiedon pariin.

Washington Postin mukaan valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki antoi eilen Spotifylle kiitosta tästä eleestä ja vaati muita sosiaalisen median toimijoita seuraamaan perässä ja puuttumaan asiattomaan koronauutisointiin alustoillaan.

”Se on pelottavaa.”

Sosiaalisessa mediassa leviää myös lasten vanhempien ja lääkärien yhteinen vetoomus, johon on osallistunut tähän mennessä yli 2600 henkeä.

Tässä ParentsTogether -liikkeen haasteessa pyydetään teknologiayrityksiä poistamaan ja kieltämään järjestelmästään sometilit, jotka levittävät valheuutisia koronapandemiasta.

Viime marraskuussa yli 500 julkisen terveydenhuollon työntekijää Yhdysvalloissa esitti Facebookille samansukuisen vaatimuksen.

Vääristelty koronatieto saa ihmisiä riskeeraamaan terveytensä jättämällä koronarokotteet väliin. Lisäksi osassa tällaista tietoa levittävistä podcasteista ja tietokanavista maalitetaan terveydenhuollon henkilökuntaa.

”Se on pelottavaa”, sanoo rokotetutkija Peter Hoetz uutistoimisto Axiosille.

”Heidän seuraajansa toimivat kuin vihellyksestä ja alkavat uhkailla ammattilaisia eri kanavien kautta.”

LUE MYÖS: