Health Incubator Helsinki perustettiin vuonna 2020 tukemaan tutkimuksessa syntyvien innovaatioiden kaupallistamista ja kasvua kohti menestyvää yritystoimintaa.

Ensimmäisessä ohjelmassa aloittaneet 11 startupia keräsivät vuoden 2021 aikana yhteensä kahdeksan miljoonaa euroa rahoitusta. Summa sisältää sekä yksityiset suorat sijoitukset että apurahat.

Hautomon taustalla ovat Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto, ja se toimii yhteistyössä ekosysteemiä kehittävän Health Capital Helsingin kanssa.

Nyt Meilahden sairaala-alueella sijaitsevassa hautomossa liiketoimintaansa kehittää parhaillaan 23 startupia, joista lähes kaikki ovat yliopistolähtöisiä.

Lisää yrityksiä on haussa. Kolmannen erän hakuaika on avoinna 7.2.–13.3.2022. Hakemusten joukosta valitut ehdokkaat kutsutaan haastatteluihin. Huhtikuussa 2022 alkavaan ohjelmaan valitaan noin 10–12 tiimiä.

”Arvioimme hakuvaiheessa, onko yrityksen innovaatiolle, palvelulle tai tuotteelle kysyntää. Tekeekö yritys jotain uutta tai parantaa olemassa olevia ratkaisuja? Tiimiin liittyvä tärkeä kriteeri on ihmisten omistautuneisuus ja periksiantamattomuus”, Health Incubator Helsingin vetäjä Christian Lardot sanoo tiedotteessa.

Ohjelma on yrityksille maksuton toimitilavuokraa lukuun ottamatta, ja mukaan voivat hakea sekä suomalaiset että ulkomaiset startup-tiimit.

Kolmen vuoden ohjelma

Hautomo-ohjelma on kansainvälisesti vertailtuna pitkäkestoinen – jopa kolme vuotta – ja tarjoaa mukaan valituille yrityksille asiantuntija-apua, verkostoja ja vertaistukea.

”Ohjelma räätälöidään kunkin yrityksen tarpeisiin. Autamme esimerkiksi konseptin kehittämisessä,pilotoinnissa, markkinoille pääsyssä ja rahoituksen hankkimisessa. Meillä on laaja verkosto ja yhdistämme toimijoita toisiinsa”, Lardot kertoo.

Hautomon taustalla ovat Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto, ja se toimii yhteistyössä ekosysteemiä kehittävän Health Capital Helsingin kanssa.

Tiimi muutti Suomeen

Hautomossa toimivien lupaavien yritysten joukkoon kuuluvat muun muassa Uute Scientific ja Phonolyser.

Ensimmäisessä hautomo-ohjelmassa vuonna 2020 aloittanut Uute Scientific on kehittänyt metsän mikrobeja sisältävän, ihmisen immunijärjestelmää tehostavan Reconnecting Nature -valmisteen, jota voidaan käyttää esimerkiksi kosmetiikassa tai tekstiileissä. Yritys kertoi äskettäin saaneensa 1,2 miljoonan euron lisärahoituksen toimintansa vauhdittamiseen.

Toisessa hautomoerässä vuonna 2021 aloittanut Phonolyser voitti viime syksynä maailman suurimman terveysteknologia-alan tapahtuman MEDICAn startup-kisan innovaatiollaan, joka etsii vauvojen synnynnäisiä sydänvikoja nopeasti ja kustannustehokkaasti.

Phonolyserin tiimi muutti kokonaisuudessaan ulkomailta Suomeen tultuaan valittua ohjelmaan ja perusti yrityksensä Helsinkiin.