Mediuutiset palkitsee vuoden 2021 sadan terveydenhuollon vaikuttajan kärkenä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Hanna Nohynekin.

Hän edustaa 100 vaikuttajaa -listalla kaikkia niitä asiantuntijoita, joiden työaika ja usein myös henkilökohtainen aika on kahden viime vuoden aikana keskittynyt miltei täysin suomalaisten suojelemiseen koronapandemian tuhoavilta vaikutuksilta.

Mitä se on tarkoittanut käytännössä? Ainakin loputtomasti kokouksia.

Aikaisemmin Nohynekin työhön kuului laaja kirjo hengitystieviruksia, nyt fokus on lähes puhtaasti koronassa.

”Kansainvälinen työ on kohdallani lisääntynyt huimasti”, hän sanoo.

Osasyy siihen on Maailman terveysjärjestöä WHO:ta rokottamiseen liittyvissä asioissa neuvova SAGE (The Strategic Advisory Group of Experts on Immunization), jonka koronarokotusryhmää Nohynek vetää.

Nohynek on koko pandemian ajan seurannut ja arvioinut massiivisesti lisääntynyttä tutkittua koronatietoa ja muiden maiden koronakäytäntöjä.

”Työpäivät ovat selvästi pidentyneet. Se heijastuu siihen, milloin olen voinut tehdä tätä työhöni kuuluvaa lukemista, kirjoittamista ja analysointia.”

Vapaa-ajalla siis.

Onneksi Nohynekillä on miehensä kautta kuusi lastenlasta, jotka komentavat häntä keskittymään myös perhe-elämään. Lisäksi taloon on tullut tänä vuonna koiranpentu, joka vie ajatuksia pois työstä.

”Kuljen koiran kanssa metsässä ja juon samalla aamuteetä termospullosta”, Nohynek kuvailee rentoutumisen hetkeään.

Nohynek valittiin vuoden terveys­alan vaikuttajaksi erityisesti siksi, että hän on kyennyt muuttuvien tilanteiden, kiireen ja kritiikin keskellä keskittymään tutkitun koronatiedon välittämiseen suomalaisille.

Hän on kärsivällisesti julkisuudessa selittänyt ja puolustanut THL:n valitsemaa koronalinjaa, jonka ytimessä on koronataudin vakavan version torjunta.

Montako haastattelua annat viikossa?

”En enää edes laske. Ajattelen sen kuuluvan työhöni. Media tavoittaa ihmisiä, joita THL ei aina tavoita omilla viesteillään.”

Koronapandemia on saanut Nohynekin tekemään yhden myönnytyksen tiedonvälityksessään.

”Kansalaisviesteihin en enää vastaa yhtä usein kuin ennen, sillä sähköpostin määrä on mieletön. Saimme tähän ylemmältä johdolta luvan.”

Saatko paljon rokotuksiin liittyvää vihapostia?

”Häirintäviestejä tulee päivittäin. En ota kovin henkilökohtaisesti, kun minua haukutaan Mengeleksi, joka vainoaa rokottamattomia. Ajattelen, että aika vaan on niin hankala, ihmiset ovat väsyneitä koronaan ja heillä on huolia. Siinä tilanteessa on helppo ryhtyä maalittamaan jotain henkilöä, jonka kasvot ovat julkisuudessa.”

Koronarajoitukset, rokottamisen tarve ja oikeus olla ottamatta rokotusta kuumentavat tunteita myös Suomessa.

Keski-Euroopan kaltaisia koronarajoituksia vastustavien mellakoita ei ole ainakaan vielä meillä nähty, mutta näihin liittyviin aggressioihin vastaamisesta on THL:ssä tehty turvallisuuspäällikön ohjeistamat askelmerkit.

”Itse olen jo paksunahkainen, mutta kannan huolta laitoksemme nuorista ihmisistä. Toivon, että julkinen ja kansalaisilta tuleva kritiikki eivät aiheuta takapakkia heidän halukkuudelleen esiintyä kasvoillaan mediassa.”

Se kouli ymmärtämään, miten kauheiden asioiden kanssa tullaan toimeen.

Mikä elämässä ja työssä on valmistanut sinua pärjäämään pandemian torjunnan etulinjassa?

”Yritän keskittyä olennaiseen ja näyttöpohjainen tieteellinen asennoituminen on minulle todella tärkeää. Lisäksi olen saanut kasvaa asiantuntijaksi erittäin hyvässä ympäristössä Pirjo Mäkelän, Petri Ruudun ja Juhani Eskolan mentoroimana.”

Nohynek kertoo myös tehneensä yli kahdenkymmenen vuoden ajan kliinistä tutkimusta haastavissa kehitysmaaolosuhteissa, muun muassa Filippiineillä.

Hän tutki aivokalvontulehduksia, keuhkokuumetta, verenmyrkytyksiä ja välikorvantulehduksia ehkäisevää pneumokokkikonjugaattirokotetta (PCV), kun tapahtui jotakin kamalaa. Tutkimuslapsi kuoli pian rokottamisen jälkeen.

”Sen asian työstäminen yhteisössä kouli minua ymmärtämään, miten kauheiden asioiden kanssa tullaan toimeen.”

Tätä kykyä tarvittiin myös kymmenisen vuotta sitten, kun sikainfluenssarokotusten yhteydessä muutamalle sadalle nuorelle puhkesi narkolepsia.

Juhlahetki työn lomassa. Mediuutisten päätoimittaja Anne Lahnajärvi (vasemmalla) onnitteli vuoden 2021 terveysalan vaikuttajaksi valittua Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäriä Hanna Nohynekia kukkakimpulla ja kunniakirjalla tiistaina Finlandia-talolla.

Lue myös: