Mediuutisten järjestämässä Terveysalan 100 vaikuttajaa -juhlassa palkittiin kuluvan vuoden terveysalan vaikuttajien TOP 3 eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek, Tampereen yliopiston yleislääketieteen professori Tuomas Koskela ja Eksoten koronarokotuksista vastaava hoitaja, lean-asiantuntija Sari Kuitto.

Paikalle saapunut juhlaväki sai ennakkotietoa myös kaikisat sadasta terveysalan vuoden 2021 vaikuttajaksi valitusta, mutta virallisesti koko lista julkistettiin perjantaina 10.12. Mediuutisten nettisivuilla eli täällä.

Finlandia-talon juhlassa kohtasivat alan ammattilaiset terveydenhuollon ja lääketieteen kentältä, julkiselta ja yksityiseltä puolelta. Miten juhlavieraiden oma työvuosi on mennyt? Tässä muutamia maistiaisia.

Kuudennen vuoden lääketieteen opiskelija Samuli Kääriä Helsingistä on vielä muutaman viikon Lääketieteen kandidaattiseuran hallituksen puheenjohtaja.

Kandien puheenjohtaja. Samuli Kääriä kertoo palanneensa lääketieteen opinnoissa ja kandiseurassa pikkuhiljaa täydestä etäajasta lähitapahtumiin. "Teimme kandeille rokotuskattavuuskyselyn. Kun se syyskuun lopussa ylitti 80 prosenttia, uskalsimme vähän avata toimintaa." Ensi vuonna Kääriä valmistuu ja aloittaa työt terveyskeskuksessa, luultavasti Vantaalla." Jännittävää nähdä, hyppäänkö normaaliin terveyskeskustyöhön vai onko vielä korona-ajan poikkeusmalleja käytössä."
Kohti koronarutiinia. "Olemme tänä vuonna aloittaneet valtakunnallisen apteekkien lääkitysturvallisuusohjelman VALOn. Se on ollut uusi, innostava, iso ohjelma, jota lähdemme tekemään Suomessa", kertoi Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler. Ensi vuodelta hän odottaa sitä, että koronatilanne normalisoituisi."Että päästäisiin tästä koronapandemiasta korona­rutiiniin."
Toive tavallisuudesta. Anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen Itä-Suomen yliopistosta ja Kysistä edusti juhlassa Suomen Tehohoitokonsortiota ja tehohoidon koordinoivaa toimistoa. Konsortio ohjaa tehohoidon laatu- ja vertaisarviointihanketta ja muodostaa tilannekuvaa covid-19-pandemian aikana. "Tänä ja toki myös viime vuonna työhön on tullut merkittävänä lisänä nämä koronaepidemiaan liittyvät tehtävät. Ensi vuodelta odotan ja toivon, että tämä epidemiatilanne saataisiin sillä tavalla hallintaan, että enemmänkin jo normaali arki palaisi. Tämän hetken näkymät ovat aika huolestuttavat, ja pelkään, että meillä on kovin työläs talvikausi edessä."
Huoli nuorista. Ilmastolääkärit-verkoston vetäjä, lääkäri Hanna Rintala on huolissaan siitä, että nuoret joutuvat kokemaan ilmasto- ja ympäristöahdistusta koronarajoitusten aiheuttaman ahdistuksen lisäksi. ”Toivon, että tietoisuus ilmastoasioista ja vaikuttamisen halu kasvaa lääkärikunnassakin, jotta saamme tehtyä yhteiskunnasta empatiayhteiskunnan, joka pitää huolta myös nuorista ja heidän tulevaisuudestaan."

Lue myös: