On ollut ympärillä riittävän monta ihmistä, jotka ovat ajatelleet samalla tavalla.

Se on mahdollistanut uudistusten toteuttamisen, sanoo Satakunnan sairaanhoitopiirin psykiatrisen hoidon vastuualueen johtaja, vaikuttajalistan kolmonen Kirsi-Maria Haapasalo-Pesu.

Hänen ideansa oli muun muassa psykiatrian kesäkoulu, joka on kerännyt jo neljänä vuonna yli 20 kesäkandia Satakunnan psykiatrian yksiköihin. Kollegat ovat kehittäneet mallia eteenpäin.

Hän on edistänyt piirin psykiatritilannetta myös maahanmuuttajalääkäriprojektin avulla. Maahanmuuttajalääkäreille järjestettiin vuonna 2012 alkaneessa projektissa strukturoitu perehdytys, muun muassa luentoja Suomen terveydenhuoltojärjestelmästä ja kieliopetusta.

Vuosituhannen alussa hän ideoi nuorisopsykiatrian ylilääkärinä ollessaan Nuorten vastaanottoryhmän, jossa perusterveydenhuolto, sosiaalitoimi ja erikoissairaanhoito yhdessä perustivat matalan kynnyksen psykiatrisen vastaanoton 13–22-vuotiaille.

Toimintamalli sai Terve-SOS-palkinnon ja Lääkäriliiton laatutunnustuksen. Siitä on otettu mallia muualle Suomeen.

Hän oli myös mukana ideoimassa omaa nuorisopsykiatrian yksikköä sijaishuollossa oleville. Se perustettiin vuonna 2007 vastaamaan sijaishuoltoon muualta kuin Satakunnasta tulleiden nuorten hoidon tarpeisiin.

Ideoiden runsaudesta huolimatta Haapasalo-Pesu ei pidä itseään erityisen luovana ihmisenä.

– Vahvuuteni on mielestäni sinnikkyys ja se, että pystyn hahmottamaan kokonaisuuksia. Nämä ovat auttaneet kehittämään palvelujärjestelmää innovatiivisestikin.

Johtaja osoittaa tavoitteen

Vaikka moni Kirsi-Maria Haapasalo-Pesun idea on ottanut Satakunnan sairaanhoitopiirissä tulta, muutosvastarinta on hänelle tuttu ilmiö. Kun uutta ideaa esitellään, kukaan ei ehkä sano mitään, mutta tyytymättömyys ilmenee myöhemmin.

– Se on kyllä auttanut, että uutta esitellessäni pyydän sanomaan, mitä aiheesta tulee mieleen ja että nyt on oikea hetki avata suunsa, Haapasalo-Pesu sanoo.

Hänen mielestään vastarintaa ja epäilyä pitää myös ymmärtää eikä siitä pidä provosoitua.

– Jos joku tulee minun työtäni kehittämään, niin en heti siitä välttämättä innostu, hän myöntää.

Ihmisille kannattaa antaa vastuuta ja tilaa toteuttaa annettu tavoite.

– Johtaja osoittaa tavoitteen, mutta miten siihen mennään, siinä on liikkumavaraa.

”Maksetaan vielä palkkaakin”

Viime vuosien projektien, kesäkoulun ja maahanmuuttajalääkärihankkeen, taustalla on psykiatripula.

Mistä pula johtuu?

– Sitä on vaikea ymmärtää, kun on itse aiheesta innostunut. Harva työ on sellainen, että saa kuunnella mielenkiintoisia elämäntarinoita ja siitä maksetaan vielä palkkaa, Haapasalo-Pesu sanoo.

Psykiatriaan tutustuminen saa monet suhtautumaan myönteisemmin alaan. Haapasalo-Pesun saaman palautteen mukaan moni psykiatrian yksikössä työskennellyt kandi on pitänyt psykiatriaa aiemmin mahdottomana erikoisalana itselleen, mutta käytännön tutustuminen on muuttanut mielen.

Nuorten lääkärien suosikkialat vaihtelevat ajan mittaan aaltomaisesti, on Haapasalo-Pesun tuntuma.

– Olen nähnyt sellaisenkin ajan, että tultiin hanakammin psykiatriaan.

***

Lue lisää:

Terveysalan 100 vaikuttajaa: Läpimurron tehnyt virtuaalihoito toi ykkössijan

Terveysalan 100 vaikuttajaa: Uusi ajattelu vähensi Helsingissä 10 000 sairauslomapäivää

Terveysalan 100 vaikuttajaa -listan kymmenen kärki