Jussi Helttunen

Mediuutistentänä vuonna valitsemista terveysalan vuoden vaikuttajien voittajista toinen oli historiallinen valinta. Jaetulla ykkössijalla palkittiin Essoten monitoimijapäivystyksen mallia rakentanut sosiaalityöntekijä Katja Saukkonen. Sosiaalityön edustaja nostettiin ensimmäistä kertaa ykkössijalle terveysalan vaikuttajissa.

Mitä sosiaalityöntekijä tekee terveysalan vaikuttajien joukossa ja vielä voittajana? Palkintopuheessaan myös itse palkittu kertoi olevansa hämmästynyt valinnasta.

Katja Saukkonen palkittiin yhdessä Essoten päivystyspalvelujen ylilääkärin Santeri Seppälän kanssa. Mediuutisten toimitus halusi valinnalla nostaa esiin yhden koko sote-muutoksen alkuperäisistä tavoitteista eli sosiaali- ja terveyspalveluiden integraation.

Tämä tavoite on nykyisestä julkisesta keskustelusta lähes hävinnyt, eikä se hallituksen linjauksissakaan enää kovin tärkeältä vaikuta.

Julkinen puhe peittää sen, että integraatio on arkipäivää monilla sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikoilla.

Terveysvirastot ovat muuttuneet yhä useammassa kunnassa sote-virastoiksi, ja sairaanhoitopiireistä ja kansanterveystyön kuntayhtymistä on tullut sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistäviä organisaatioita.

Muutos on meneillään, ja uusia toimintatapoja opetellaan joka puolella Suomea.

Yhteistyön harjoittelussa on valtavasti tekemistä, eivätkä sosiaali- ja terveydenhuolto vielä toimi monissakaan tilanteissa sujuvasti yhdessä.

Yhteistyötä rajoittaa esimerkiksi se, ettei eri ammattikuntien työnkuvia tunneta ja on epäluuloja toisten halusta tehdä yhteistyötä. Myös lait ja tietojärjestelmät vaikeuttavat yhteistyötä. Jokainen ammattikunta nostaa herkästi juuri oman merkityksensä tärkeimmäksi hoitoprosessissa ja työn organisoinnissa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio ei ole taikasana, joka aina lisäisi palvelun laatua ja vaikuttavuutta.

Joissain tilanteissa se kannattaa. Esimerkiksi Essoten päivystys pystyy yhteistyömallin avulla auttamaan vaativimpia potilaita aiempaa tehokkaammin ja tarttumaan ongelmiin varhain. Todennäköistä on, että potilaan hoitopolun kokonaisuudesta tulee hallitumpi ja se vaikuttaa myös kokonaiskustannuksiin.

Koko sadan vaikuttajan listalla näkyy terveysalan muutos. Yritysmaailman listalla on lääketeollisuuden lisäksi terveysteknologian kehittäjiä ja vakuutusyhtiö. Vaikuttajien kärkikymmenikössä on lääkäri, joka on ollut kehittämässä potilaalleen keinohaimaa.

Lähes kaikkia vaikuttajien listalla olevia yhdistää se, että he tekevät yhteistyötä. Kyky yhteistyöhön on entistä tärkeämpää, kun terveysalan kehittämiseen tulee mukaan lisää toimijoita eri taustoista.

Vaikuttaminen tai yhteistyön tekeminen eivät ole kuitenkaan itseisarvoja vaan keinoja, joiden avulla ihmisille tehdään mahdolliseksi elää riittävän hyvää elämää niin terveinä kuin sairaina. Sitä tavoitetta sadan vaikuttajan listalle valitut ovat tänä vuonna eri tavoin edistäneet.

Kirjoittaja on Mediuutisten päätoimittaja.

Kirjoitus on julkaistu 15.12.2017 Mediuutisten numerossa 44/2017.