Terveydenhuollon työpaikoilla astuttiin viime viikolla kesälomakauteen suuren epävarmuuden vallassa. Koronatilanteen vuoksi monissa yksiköissä pantiin lomasuunnitelmat keväällä täysin jäihin.

Tilanne on yhä auki, sillä hallitus jatkoi alkuviikosta terveydenhuollon osalta valmiuslakia, vaikka muita normaalielämän rajoituksia aiotaan asteittain hellittää. Laki antaa tervey­denhuollon työnantajille vapaammat kädet lomien ja työtehtävien siirtelyyn.

Kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen KVTES:n mukaan työntekijän olisi tiedettävä lomansa mieluiten kuukautta mutta viimeistään kahta viikkoa ennen sen alkamista.

– Olemme antaneet henkilöstölle ennakkovaroituksen, että tästä ei tule tavallinen kesä, Vantaan kaupungin terveysjohtaja Piia Vuorela sanoo.

– Emme pysty antamaan vuosilomia yhtä ennakoiden kuin normaalisti. Tilanne elää koko ajan.

Kevät on merkinnyt Vantaalla nopeita käänteitä. Kaupunki perui koronaepidemian vuoksi kaikki terveyskeskuksen huhti- ja toukokuulle jo sovitut lomat. Nyt ne on myönnetty uudelleen.

Koronaepidemian onnistunut hidastaminen on aiheuttanut aaltoliikettä myös muualla.

Anestesiahoitaja Tatu Tiala Oysista siirrettiin maaliskuussa kliinisen hoitotyön asiantuntijatehtävistä kolmivuorotyöhön koronahoitajaksi. Muutos oli henkisesti haastava, vaikka Tiala on aikoinaan työskennellyt vuoden teho-osastolla.

– Säännölliseen virka-aikaan tuudittautuneena piti taas muistella, miten tehdään yö- ja viikonloppuvuoroja.

Viiden viikon pestin aikana koronapotilaiden virta laantui,

– Samalla huomattiin, että R2-kiireellisyysluokan potilailla hoitojonot alkoivat pidentyä.

Vapun alla kaikki noin 200 tehohoidon tueksi pikakoulutuettua muiden osastojen hoitajaa palautettiin muutaman päivän varoitusajalla omiin yksiköihinsä purkamaan hoitovelkaa.

Koronaepidemian tautihuippua ennustetaan nyt heinä-elokuulle tai syksyyn. Miten käy Tialan kesäloman?

– Vähän löysässä hirressä tässä ollaan, hän sanoo.

Koronapiikin varalta tehohoitoon pikakoulutettuja ei päästetä suurin joukoin yhtä aika lomalle.

Tialalle on luvattu lomaa kaksi viikkoa elokuussa. Loput lomasta on tulossa, mutta milloin, siitä hän saa tiedon viime tingassa.

Tilanne ei tyydytä Tialaa. Työehtosopimus lupaa lomat yhtäjaksoisina, ja valmiuslaki sallii poikkeavat vuosilomat vain siinä tapauksessa, että koronatilanne sitä välttämättä vaatii.

– Nyt ei ole se tilanne, sillä Oysissa on koronapotilaita vain muutama.

Koronaepidemian kulku yllätti myös Tyksin Sydänkeskuksessa.

– Maali tavallaan siirtyy kaiken aikaa. Olimme varautuneet, että kohta alkaa rytistä, mutta tämähän hiljeni täysin. Se oli aluksi hämmentävää, toimialuejohtaja Heikki Ukkonen sanoo.

Pahimpana aikana keväällä Tyksin kardiologian arvioon hakeutui noin 30 prosenttia vähemmän potilaita kuin normaalisti, vaikka hoidon viivästyminen voi tarkoittaa korjaamattomia vaurioita.

Nyt lähetteitä on Ukkosen huojennukseksi alkanut taas virrata. Yksikkö kontaktoi potilaat heti ja analysoi, onko sairauden riski suurempi kuin hoidosta johtuva koronatartunnan riski.

– Näin posketonta hoitovelkaa ei synny, vaikka epidemiasta tulisi pitkäkestoinen.

Kannattaisiko kuitenkin pitää lomat saman tien, kun epidemian huippu on vasta tulossa?

Ukkonen ei halua taktikoida lomilla.

– Pidämme ne sovitusti. Jos koronapotilaita alkaa vyöryä, vapaan voi poikkeusoloissa ylätason päätöksellä perua.

Terveydenhuollon yksikössä loma-aikaa on tänä vuonna painotettu touko-kesäkuulle. Tehyssä on havaittu, että tavallista useampi hoitaja on saanut lomansa vahvistettua alkukesään.

Akkuja lähdetään kuitenkin lataamaan epävarmoin mielin.

– Hoitajat kyselevät meiltä, pitääkö kesällä palata töihin esimiehen pyynnöstä kesken loman, Tehyn neuvottelupäällikkö Riikka Rapinoja sanoo.

Vastaus on "pitää", koska valmiuslain voimassaoloa pidennettiin.

Osa terveydenhuollon työnantajista on soveltanut valmiuslakia väärin perustein. Laki koskee vain koronaepidemian hoitoa, eikä sen avulla voi ratkoa muita ongelmia.

– Varsinkaan alkuvaiheessa tätä ei ymmärretty, vaan määrättiin työntekijöitä pikaisesti vuosilomalle potilaskadon vuoksi, Rapinoja sanoo.

Vähän löysässä hirressä tässä ollaan.