Kuntavaalit

Kunnat saavat pian käsiteltäväkseen kaksi viivästynyttä hallituksen uudistushanketta: kuntarakennelain ja sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistuksen suuntaviivat. Molemmat ovat terveydenhuollon sujumisen kannalta kohtalonkysymyksiä.

Sunnuntaisissa kuntavaaleissa hallituksen kantavat voimat, kokoomus ja sosiaalidemokraatit, olivat maan suosituimmat puolueet. Monessa kunnassa vaalit kuitenkin palauttivat keskustalle poliittista voimaa, joka siltä hiipui viime eduskuntavaaleissa.

Keskustalaiset kuntapäättäjät ovat nyt vahvempia taistelemaan kuntiensa itsenäisyyden puolesta kuin ennen vaaleja, mikä ei lupaa hyvää hallituksen kuntapolitiikalle.

Perussuomalaisten voitto oli juuri niin suuri ja silti niin pieni, että se saattaa luoda hedelmällisen maaston keskustan ja perussuomalaisten yhteistyölle kunnissa.

Tarkkasilmäiset olivat huomaavinaan, että keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen ja perussuomalaisten eduskuntaryhmää johtava Pirkko Ruohonen-Lerner löysivät yhteisen aaltopituuden televisiokeskustelussa heti vaalipäivän jälkeisenä aamuna.

Jos se ulottuu kuntatasolle, vahvoja peruskuntia ajavalla hallituksella voi olla entistä työläämpää saada ajatustaan läpi.

Terveydenhuolto risteyksessä

Uudet valtuustot joutuvat rakenteiden lisäksi ottamaan kantaa moniin muihinkin terveydenhuollon kysymyksiin.

Vantaalla esimerkiksi demarit ja kokoomus saivat yhdessä yli puolet valtuustopaikoista, ja ne ovat eri mieltä muun muassa terveyspalvelujen ulkoistamisesta. Tämä jättää pelitilaa kolmanneksi tulleille perussuomalaisille, ja miksei vihreillekin.

Järvenpään valtuusto puolestaan saa eteensä hankkeen, jonka kunta hyväksyi jo 1990-luvulla. Kyse on 50 miljoonaa euroa maksavasta terveystalosta, joka kokoaisi sosiaali- ja terveyspalvelut saman katon alle. Hankkeen hävinnyt rakennusliike riitautti asian, ja se on siitä lähtien kiertänyt oikeusasteita.

Vaikka Helsingissä kokoomus sai eniten paikkoja valtuustoon, Ylen vaalikone ei lupaa hyvää terveyspalvelujen yksityistämiselle. Uusista valtuutetuista liki 76 prosenttia oli täysin tai jokseenkin eri mieltä ajatuksesta, että yksityistäminen tehostaisi kunnallisia terveyspalveluja.

Ohessa lisää siitä, mitä vaalit merkitsevät terveydenhuollolle Rääkkylässä, Espoossa ja Siuntiossa.

Sivuilla 12-13 vastavalitut lääkärivaltuutetut kertovat, mihin asioihin he käyvät käsiksi ensin.

Eniten ääniä saaneet puolueet kunnittain