Tuhkarokkoepidemian puhkeaminen Göteborgissa on saanut ruotsalaiset miettimään, pitäisikö terveydenhuollon työntekijöiltä vaatia rokotusten ottamista tartuntatauteja vastaan.

Ruotsin sosiaaliministeri Annika Strandhäll on ilmoittanut olevansa valmis keskustelemaan asiaa koskevan lainsäädännön valmistelusta, mikäli terveydenhuollon ammattiliitot ja terveyspalveluista vastaavat maakäräjät niin esittävät.

Osapuolet kuitenkin näyttävät olevan asiasta hyvin erimielisiä. Näkemyseroista on kertonut Dagens Medicin -lehti.

Niin Ruotsin lääkäriliitto kuin Ruotsin terveydenhuollon ammattijärjestö ovat ottaneet kielteisen kannan työntekijöiden pakkorokottamiselle.

Ruotsin lääkäriliiton puheenjohtaja Heidi Stone Myren pitää rokottamisen rajanvetoa vaikeana: rokotetaanko vain hoitohenkilökunta vai myös siivoojat ja sähkömiehet?

Ruotsin terveydenhuollon ammattijärjestön puheenjohtaja Sineva Ribeiro pitää hyvänä asiana, että työnantajat tarjoavat mahdollisuuden rokotuksiin. Pakottaminen niihin on kuitenkin kokonaan toinen juttu.

– Mitä seuraavaksi työntekijöiltä vaaditaan, Ribeiro kysyy.

Ruotsin kuntia ja maakäräjiä edustavan työnantajajärjestön tulkinta asiasta on täysin erilainen. Työnantajajärjestön sosiaali- ja terveysjohtaja Hans Karlssonin mukaan työnantaja voi jo nyt vaatia terveydenhuollon ammattilaisilta rokotesuojan ottamista.

– Rokottamatonta ammattilaista ei tarvitse ottaa työhön, jossa tartuntariski on olemassa ja henkilöstö voi tartuttaa tautia edelleen. Jos rokottamaton henkilö jo työskentelee tällaisessa tehtävässä, hänet voi siirtää toisiin työtehtäviin, Karlsson sanoo.

Karlssonin mukaan tiedossa ei ole, minkä verran työnantajat tätä oikeuttaan käyttävät, mutta uskoo heidän kiinnittävän jatkossa asiaan enemmän huomiota tuhkarokkoepidemian puhkeamisen myötä.

Tuhkarokkoepidemia puhkesi Göteborgissa joulukuussa.

Satojen kerrotaan altistuneen tartunnalle. Vastikään MTV on kertonut ruotsalaislähteiden pohjalta, että heidän joukossaan on muun muassa 40 vastasyntynyttä, sillä synnytysosastolla työskennelleellä henkilöllä todettiin tuhkarokko.

Suomessa uudessa tartuntatautilaissa edellytetään jo pian tartuntataudeille alttiita henkilöitä hoitavilta riittävää suojaa tartuntatauteja vastaan. Rokotukset ovat osa työ- ja potilasturvallisuutta.

Henkilöstöllä tulee olla rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan. Lisäksi heillä pitää olla rokotuksen antama suoja influenssaa ja imeväisikäisiä hoitavilla myös hinkuyskää vastaan.

Maaliskuun alussa voimaan astuva lakipykälä myös edellyttää, että työnantaja varmistaa henkilöstön olevan rokotettu uuden lain määräämällä tavalla.