Ennaltaehkäisevällä terveydenhuollolla ja kuntoutuksella on jotakin yhteistä.

Kummankin tärkeydestä puhutaan paljon. Siksi on nurinkurista, että nämä toiminnat jäävät niin helposti taka-alalle, kun yhteiskunta jakaa niukkoja terveydenhuollon resurssejaan.

Sekä ennaltaehkäisevän terveydenhuollon että kuntoutuksen tilannetta käsiteltiin Mediuutisten Suomi terveystarkastuksessa -tapahtuman paneelikeskustelussa.

Keskusteluun lähdettiin pohtimalla sitä, kenen vastuulla ennaltaehkäisevä terveydenhoito on?

– Terveyskäyttäytyminen ei synny tyhjästä, sillä on juuressa ja alkusyynsä perintötekijöissä sekä sosiaalisessa ja yhteiskunnallisessa todellisuudessa. Tämä kysymys ei ole joko–tai vaan sekä–että, kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) sanoo.

– Yhteiskunnan, politiikan ja terveydenhuoltojärjestelmän tehtävänä on edistää hyvinvointia ja tasata terveyseroja. Samalla jokaisen yksilön tulee kykyjensä mukaan pitää huolta omasta terveydestään.

Salosen mukaan Suomeen on juurtunut toimintapa, jossa budjetteja luodessa terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja ennaltaehkäisy jäävät loppusuoralle. Tilanne on kuitenkin parantumassa, sillä nyt tutkimukset alkavat puoltaa sitä, että ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon kannattaa panostaa.

Kuntoutuksen suurimpia ongelmia on ollut se, että muutama vuosikymmen takaperin kuntoutukseksi erehdyttiin kutsumaan kutakuinkin mitä tahansa kylpylän virkistyslomaa.

Tästä sekaannuksesta johtuen kuntoutuksen ylle asettui pitkäksi aikaa haitallinen viitta, pohtii Taysin neuroalojen ja kuntoutuksen ylilääkäri, professori Jukka Peltola.

Kuntoutus on jo hyvin pyristellyt tuota viittaa pois hartioiltaan, mutta työtä riittävien resurssien eteen on vielä tehtävä.

– Kuntoutus on ollut matalan profiilin alue. Kyse on nopeasti kehittyvästä alueesta, jolla on erittäin suuri vaikuttavuus. Olisi aika nostaa kuntoutuksen profiilia, Peltola sanoo.

Kuntoutuksessa olisi mahdollista ottaa vielä tuottavuusloikka; saada toiminnasta irti vielä enemmän vaikuttavuutta ja tehoa.

– Haasteena on uuden teknologian tuominen perinteiseen näyttöön perustuvaan kuntoutustoimintaan. Ala on ihmisintensiivinen, mutta yksittäisissä paikoissa on jo hyvin menestyksellä otettu uusia teknologioita käyttöön, Peltola kertoo.

Lue kaikki Suomi terveystarkastuksessa -tapahtumasta kirjoitetut uutiset Mediuutisten verkkosivuilta.

Terveyskäyttäytyminen ei synny tyhjästä.