Hyks-sairaanhoitoalueen hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander on viime kuusta lähtien selvittänyt saattohoitoon erikoistuneen, taloudelliseen ahdinkoon ajautuneen Terhokodin tulevaisuuden vaihtoehtoja ja vaativan tason saattohoitopalvelujen järjestämistä Husin alueella.

Selvitys valmistuu Husin tiedotteen mukaan kuun loppuun mennessä, mutta Ulander kertoi tänään Husin hallitukselle väliaikatietoja.

Ulander kertoi, että Hus, Terho-säätiö ja alueen kunnat hakevat yhdessä ratkaisua, jossa Terhokodin rooli säilyy jatkossakin itsenäisenä hoitopaikkana.

Selvityksen taustalla ovat saattohoidon alueella viime vuosina tapahtuneet muutokset, joilla on vaikutusta Terhokodin vuodeosastohoidon kysyntään.

Erityistason saattohoidon vuodeosastohoitoon on Husista myönnetty maksusitoumuksia aiempaa suurempi määrä, mutta hoitovuorokaudet erityistason hoidossa ovat vähentyneet hoitoaikojen lyhentymisen vuoksi: useat potilaat toivovat voivansa olla kotona mahdollisimman pitkään ja tämän vuoksi kotisairaanhoitoa on lisätty merkittävästi.

Saattohoidon järjestelyihin on myös vaikuttanut se, että kuntien omat saattohoitopaikat ovat nelinkertaistuneet 20:stä 80:een viimeisten vuosien aikana.